fbpx Петър Иванов: Трансатлантическото дигитално партньорство носи огромна добавена стойност и за САЩ, и за Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Петър Иванов: Трансатлантическото дигитално партньорство носи огромна добавена стойност и за САЩ, и за Европа

Главният изпълнителен директор на Американската търговска камара в България участва във Форума за управление на Интернет (Internet Governance Forum, IGF) за 2021 г. в гр. Катовице, Полша. Той взе участие в панела „Стъпки за дигитален растеж: как да използваме икономиката на данните и да структурираме трансатлантическите отношения за един сигурен световен дигитален напредък?“.

„Днес 75% от Интернет съдържанието се генерира между САЩ и ЕС. Трансатлантическите кабели пренасят с 50% повече данни от тези в Тихия океан и с 40% повече от трафика между Северна и Южна Америка. ЕС реализира 113 милиарда от услуги в Дигиталната Икономика а САЩ 245 милиарда щ. д. Тази икономика работи по определени правила над 15 години. Това е наистина глобална икономика, която се опитваме да регулираме локално, да променим правилата на играта от страна на Европа с мисълта, че всички ще ги приемат.

Затова трябва диалог между САЩ-ЕС – затова бе създаден Съвета за търговия и технологии. Погрешно е да се смята, че регулациите се въвеждат, за да се контролират големите мултинационални компании. Те ще се справят. Това, което ни притеснява, че малкият и среден бизнес на Европа, ще бъде най-много засегнат. А тези бизнеси са гръбнакът на Индустрия 4.0 на Стария континент. В резултат на регулациите всички алгоритми на софтуера ще трябва да се пренапишат. А това не е по силите на редица малки и средни компании. Затова регулациите трябва да са съгласувани глобално, с нужното време за обсъждане между партньори, за да са ефективни. И всички трябва да знаят каква е крайната им цел.“ – посочи Петър Т. Иванов.

„Това, което постигнахме с регулациите засега, е един бутон за съгласие, който 95% от потребителите отговарят с „Да“. Но ни липсва бутон за съгласие , когато хакерите ни „крадат“ номера на кредитната ни карта и липсва законодателство да се преследват онези, които искат откуп за информацията, която са ни криптирали незаконно.“ – посочи примери от практиката още той.

В сесията участваха още Януш Чежински, пълномощен съветник по киберсигурност на Полското правителство. Магда Послад, ръководител  „Публични политики за региона на ЦИЕ и на Трансатлантическия регион, Google, Михал Кановник, президент, Асоциация „Дигитална Полша“ и ръководител на Дигиталната коалиция на ЦИЕ, проф. Андре Хуереб, посланик за дигитални връзки, МВнР, Малта.

Форумът за управление на Интернет (Internet Governance Forum) е международна среща, провеждана по инициатива на ООН. Нейна цел е да се обсъждат начините за глобално развитие на Интернет.