fbpx Откриха ново поколение есетра в Дунав | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Откриха ново поколение есетра в Дунав

Откриха ново поколение есетра в Дунав

Две новоизлюпени есетри бяха открити от научната експедиция, организирана от WWF през пролетта и лятото на тази година. След близо 50 дни интензивни проучвания и почти денонощна работа на различни места в българския участък на Дунав се затвърждават тревогите за жизнеността на дивите популации от тези древни риби.

Експерти от WWF и техни колеги от БАН проучиха едно потенциално място за размножаване на есетри и две места за отхранване на малките и откриха едва две малки рибки – представители на вида чига, който е със статут на застрашен. За разлика от предходните години, през този сезон не бяха установени новоизлюпени екземпляри от критично застрашените видове моруна и пъструга. През нито една от трите години не бе уловена руска есетра – четвъртият вид есетрови риби, които все още се срещат в Дунав и които също са критично застрашени. При една от двете хванати през този сезон рибки има съмнения за хибридизация с моруна, които трябва да бъдат потвърдени или отхвърлени след анализ на взетите генетични проби.
 
Изчисленията показват, че двете рибки вероятно са се излюпили в участъка между хидровъзела Железни врата и Видин, посочи Стоян Михов, ръководител Природозащитна дейност във WWF България. Според него сред възможните причини на едно от местата за отхранване, което традиционно се проучва от WWF, да не бъдат открити малки моруни и пъструги е започналото изземване на големи количества баластра с помощта на плаваща драга. Възможно е подводният шум и динамиката на дъното да са прогонили рибките от там. Това е пример за заплахите, пред които са изправени тези редки видове, казва Михов.

Появили се преди 200 милиона години, есетровите риби са древен вид мигриращи риби, които днес са на ръба на изчезването. Басейнът на река Дунав е запазил някои от най-важните популациите на есетрови риби в света днес, като Румъния и България притежават единствените все още жизнеспособни популации от диви есетрови риби в Европейския съюз.
 
Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрови риби са сред най-застрашените животни, включени в Червената книга на световно застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата. До 19-ти век гигантски есетрови риби мигрират по река Дунав чак до Германия и на тях разчитат много рибарски общности. Днес обаче три от шестте местни дунавски видове се определят като критично застрашени, един като застрашен, а два се смятат за изчезнали.