fbpx Инициативата „Превключи на зелено“ представи как могат да се създават нулевоенергийните сгради | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Инициативата „Превключи на зелено“ представи как могат да се създават нулевоенергийните сгради

Иновативното еко образователно събитие „Превключи на зелено“ по инициатива на Центърът за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ събра десетки посетители в столичния Ринг мол през изминалия уикенд.  Инж. Ивайло Алексиев, изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, и Драгомир Цанев, изпълнителен директор на „ЕнЕфект“. 

„Нормативите в областта на енергийната ефективност са доста динамични и се развиват постоянно винаги в посока към повишаване на изискванията. В строителния норматив вече влезе изискването всички новопроектирани сгради от догодина да бъдат сгради с близко до нулево потребление на енергия, което пък ще бъде чудесно и за техните обитатели“, сподели инж. Ивайло Алексиев, изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие . „В Европейската комисия се дискутира поредната редакция на директивата, която дефинира изискванията за нулевоемисионни сгради – т.е. това е следващото ниво на екологичност и енергийна ефективност“, допълни още той и обобщи, че „най-добрата подготовка за справянето с всякакви бъдещи енергийни кризи е висока енергийна ефективност с възобновяеми източници.“ 

Посетителите можеха да разгледат иновационните технологии, решения и продукти, нужни за създаването на Къщата на бъдещето. Те участваха в демонстрации на методи за постигане на енергийна ефективност в домовете и сградите, получиха индивидуални консултации от специалисти, а за най-малките имаше атрактивни игри с образователна насоченост.  

Първата нулевоенергийна каравана в България, създадена от „ЕнЕфект“

„Целта на събитието е да бъдат показани реалните примери за постигането на максимални равнища на енергийна ефективност, които хората да видят на практика. Това е първото такова нетрадиционно събитие, насочено изцяло към непрофесионалисти, и сме щастливи от положителното внимание и висок интерес към него“, сподели Драгомир Цанев, изпълнителен директор на „ЕнЕфект“. 

По време на „Превключи на зелено“ бе представена и първата нулевоенергийна каравана в България, създадена от „ЕнЕфект“ и част от инициативата The NZEB Roadshow.