fbpx Предприемат се действия за намаляване на административната тежест за бизнеса“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Предприемат се действия за намаляване на административната тежест за бизнеса“

"Работим за подобряване на инвестиционния климат в България и връщането на доверието в институциите. Усилията ни са насочени към намаляване на административната тежест и осигуряване на благоприятна и предвидима бизнес среда“. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на откриване на модернизирания завод „Верила Лубрикантс“ АД, част от Приста Ойл.

„Сред основните приоритети на Министерството на икономиката е именно насърчаването на инвестициите във високотехнологични производства, които са двигател на всяка икономика“, заяви икономическият министър. Той поздрави ръководството на компанията за намерението им да вложат допълнителни средства в размер на 1, 5 млн. евро за модернизация и повишаване на производителността на завода за пластични смазки. „Тази инвестиция ще допринесе за устойчивото развитие както на местната, така и на националната икономика“, категоричен бе министър Лукарски.

Според него законодателни промени в Закона за обществените поръчки са абсолютно задължителни с цел провеждането на прозрачна политика: „Тази правна рамка е свързана с развитието на българската икономика и разходването на европейските средства“. По негови думи основните промени, които ще залегнат в новия законопроект са свързани с електронизацията на търговете при провеждането на обществените поръчки и с унификацията на документите. Друга мярка за осигуряване на по-висока ефективност на системата ще бъде засилването на ролята на Агенцията по обществени поръчки.

„Във връзка с борбата на правителството срещу корупцията, съм разпоредил Държавна агенция метрологичен и технически надзор извърши проверка на дрегерите и радарите, които използват Пътна полиция“. Тази мярка обяви икономическият министър срещу зачестилите сигнали за използване на частни или несертифицирани радари и дрегери от служителите на МВР. „Ще стартират и проверки на сертификацията на пиротехнически съоръжения и детски играчки във връзка с наближаването на коледните новогодишните празници“, съобщи министър Лукарски. „Проверката е с цел осигуряването на безопасността и здравето на всеки от нас и нашите деца“, добави още той.