fbpx Нови данни за софтуерното пиратство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нови данни за софтуерното пиратство

Нови данни за софтуерното пиратство

Майкрософт публикува резултатите от първото по рода си изследване, което анализира финансовото отражение на нелицензирания софтуер върху конкурентноспособността на развиващи се икономики като част от глобалната инициатива „Ден на честната игра”. Тя има за цел да привлече вниманието на бизнеса, правителствата и потребителите върху необходимостта да се „играе“ по правилата и предимствата от използването на оригинален софтуер.

Според проучването софтуерното пиратство ощетява със зашеметяващите 3 млрд. щ.д. годишно производствени компании в Латинска Америка, Азия, Централна и Източна Европа, в която група спада и България. Данните показват още, че използването на нелицензиран софтуер коства на производителите в Бразилия 278 млн. щ.д., в Русия 92 млн. щ.д., в Индия 344 млн. щ.д., а в Китай 863 млн. щ.д.

Според данни на IDC от май тази година, делът на използвания нелицензиран софтуер в България през 2010 г. е спаднал с 2 пункта, достигайки рекордно ниско за страната ни ниво от 65%, а загубите за софтуерната индустрия в резултат на пиратството у нас възлизат на 113 милиона щ.д. (в сравнение със 115 милиона щ.д. през 2009 г.).
Сред най-важните предимства при изплозването на легален софтуер се нареждат безплатната техническа поддръжка на продукта, безплатен антивирусен софтуер, най-новите актуализации на програмите и професионално качество, на което може да се доверите напълно.