fbpx България е с потенциал да се превърне в дигитален хъб на Балканите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България е с потенциал да се превърне в дигитален хъб на Балканите

България е с потенциал да се превърне в дигитален хъб на Балканите

„България е с потенциал да се превърне в дигитален хъб на Балканите”. Това каза министърът на икономиката Теодор Седларски по време на конференция за представяне на доклада „Добри практики, мерки и препоръки за стимулиране на развитието на дигитални и дигитално задвижвани микро, малки и средни предприятия“, организирана от MOVE.bg. Докладът, изготвен в партньорство с Министерство на икономиката, е в рамките на инициативата на EDIT.bg за проучване на добрите български и световни практики за подкрепа на дигиталния сектор, като отрасъл с най-висок икономически потенциал. В конференцията взеха участие още министърът на образованието Николай Денков, както и основателят на MOVE.bg Саша Безуханова.

Министър Седларски сподели, че Министерство на икономиката вече е направило заявка за превръщането на България в дигитален хъб на Балканите по време на конференцията "Цифров ден на Европа" в Рим, която бе е част от инициативите, с които се отбелязва 60-годишнината от Римските договори. „България е изключително разпознаваема IT дестинация в чужбина, която със своите традиции и успехи в сектора се е наложила като предпочитано място за стартъп общността и глобалната екосистема“, подчерта министърът. Той допълни, че приоритет в работата на Министерство на икономиката е да насърчи развитието на цифровата икономика, като за целта са предприети редици инициативи.

Министър Седларски заяви, че в тази посока е сформирана работна група за разработване на стратегически документ – „Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия (Индустрия 4.0)“. Целта на концепцията е да създаде рамка, в която ще се съсредоточат усилията за подпомагане на българската икономика по посока на новите глобални технологични и социално-икономически процеси, предизвикани от технологичните нововъведения, обединени от понятието „Индустрия 4.0“. В тази връзка Министерство на икономиката организира международна конференция на тема „Индустрия 4.0: Дигитализацията като перспектива за растеж на българската икономика“ на 31.03.2017 г. в „София тех парк“. А в началото на месец април министър Седларски ще представи страната ни като иновационен хъб пред германската стартъп общност в рамките на най-голямата стартъп коференция „Стартъп Кемп Берлин 2017 г.“, където България бе предпочетена като страна-партньор в тазгодишното издание на събитието.

Министър Седларски заяви, че данните за развитието на българската икономика през последното десетилетие показват ясно, че тя следва световната тенденция на дигитализация на бизнес отношенията и че  България изпреварва част от останалите страни членки на ЕС, доколкото развитието на сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) е своеобразен барометър за този процес: ИКТ предприятията генерират 4,5% от общата брутна добавена стойност (БДС) в икономиката, а 73,3% от наетите в сектора са на възраст под 40 години, като възнагражденията при лицата на възраст до 29 години са два пъти по-високи от средните за страната. 
В своето изказване основателят на MOVE.bg Саша Безуханова, поясни, че посланието на конференцията - „Да редактираме дигитална България“ е още една стъпка към усилията българската дигитална икономика да има своя експозиция в глобалната екосистема.

Министър Седларски увери, че инициативата на МOVE.bg може да разчита на институционалната подкрепа на Министерство на икономиката, защото превръщането на България в център на дигитализация е кауза, която ще доведе до една по-успешна и конкурентоспособна икономика.

 

facebook коментари