fbpx Климатиците няма да претоварят електропреносната мрежа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Климатиците няма да претоварят електропреносната мрежа

От българска асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК) коментират  зачестилите информации, че завишеният брой инсталации на климатици ще претоварят електропреносната мрежа, което от своя страна ще причини аварии и спиране на тока.

Експертите уверяват, че такава опасност няма и електропреносната мрежа няма да бъде претоварена. Енергодружествата отпускат достатъчно мощност на всяко едно домакинство и винаги има излишък на енергията, който не е е използван.

„В момента в медиите наблюдаваме практики за дезинформация по темата за отопление чрез електрическа енергия. Съвременните климатици преминават през задължителни лабораторни тестове и имат много ниска консумация на енергия. При монтаж на климатични системи се правят изчисления за общото натоварване на домакинствата. В случай, че това е изчислено правилно се прави инсталация, която е съобразена с всички специфики и няма как да се стигне до претоварване на мрежата“, коментира Петър Хетемов, председател на БАОВК.

От месеци в магазините за техника се наблюдава ръст в продажбите на електроуреди - от бойлери през конвектори и климатици, на които стотици домакинства ще разчитат през настоящия отоплителен сезон, заради високите цени на природния газ, липсата на сигурност за гарантирани доставки и завишените цени на дърва и въглища.

Специалистите съветват потребителите да се доверят на експерти и да изберат доказана марка климатици, с което ще бъде гарантирано, че няма да имат проблеми с прекъсвания на тока и натоварване на мрежата.

От асоциацията обръщат внимание на всички потребители да бъдат внимателни при избор на климатик, производител и изпълнител на монтажа и поддръжката на уредите. Причината за това са зачестилите сигнали от хора, жертва на несертифицирани фирми за работа с флорни и парникови газове, които предлагат нискокачествени продукти и услуги.