fbpx Индустрията на бизнес услугите и технологичната общност в България разработиха платформа в подкрепа на бежанците от Украйна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Индустрията на бизнес услугите и технологичната общност в България разработиха платформа в подкрепа на бежанците от Украйна

Индустрията на бизнес услугите и технологичната общност в България, включително и Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) се обединиха и създадоха инициативата BG4UA “Bulgaria for Ukraine”.

Те изградиха безвъзмездно платформа, която събра почти 3000 доброволци - хора и организации от цяла България, които предлагат жилища, доброволен труд (юридически услуги, превод, психологическа помощ и т.н.) и подкрепа от първа необходимост. Едновременно с това бе създаден и колцентър от доброволци, който помага за настаняването и подкрепата на украинските бежанци още преди влизането им в България.

Създадената платформа вече е интегрирана към официалния портал на българското правителство - ukraine.gov.bg, добавяйки допълнителни функционалности към вече съществуващия сайт и осигурявайки устойчиво, централизирано и интегрирано решение.

Стартира и дарителска кампания, съвместно с фондация BCause. Даренията ще бъдат използвани за:

• Осигуряване на незабавна подкрепа и стоки от първа необходимост - настаняване, храна, дрехи, лекарства, ежедневни разходи, правна подкрепа, медицински услуги, психологическа подкрепа;

• Инициативи за незабавно интегриране на децата от Украйна в българската образователна и социална система – чрез откриване и организиране на детски групи за дейности, езикови и адаптационни курсове към нашата образователна система.

В борда на дарителската кампания участват Илия Кръстев, председател на AIBEST, Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация, Елина Желева, изпълнителен директор на launchabs Sofia, Макс  Гурвиц, изпълнителен директор на Vitosha Ventures Partners, Саша Безуханова председател на MOVE.BG и Евгени Ангелов, председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране.

Фирмите и организациите, представлявани от инициаторите на дарителската кампания, ще подкрепят инициативата с доброволчески услуги, експертиза и дарения. Организаторите на дарителската кампания са си поставили за цел събирането на 250 000 лв., като за по-малко от седмица, по сметката на инициативата вече са събрани над 180 000 лв.

Повече за дарителската кампания може да намерите на https://platformata.bg/en/kauzi/1544:bg4ua/details/campaign.html