fbpx Бизнесът има нужда от кадри, които да могат да анализират | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бизнесът има нужда от кадри, които да могат да анализират

Бизнесът търси хора, които да могат да анализират, да могат да мислят и да презентират. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Детелина Смилкова – вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси и председател на Българската асоциация за управление на хора.

По думите й е сложно да се определи кои ще са най-търсените специалисти, защото бизнес атмосферата е много динамична и постоянно се променя. Тя обаче е категорична, че кандидат-студентите и студентите трябва да развиват аналитичните си способности. „Винаги съм казвала, че машините отговарят на въпроси, но ние хората трябва да задаваме въпросите“, категорична е тя. Точно на това ВУЗФ учи студентите си.

Нашите студенти започват стажове още от 1 и 2 курс. И се реализират успешно – ВУЗФ няма безработни випускници. Над 50 студента от всички, които са завършили университета пък са в бордовете на директори в различни компании, стана ясно още от думите на Смилкова.
Тя посъветва кандидат-студентите да изберат внимателно както специалността, която да изучават, така и университета. „Много е важен престижът на един университет, социалните контакти, които той осигурява, както и акредитацията“, категорична е Смилкова.

Относно специалността, тя заяви: „Не залитайте към интересни и добре платени към момента професии. Изберете нещо, което да искате и  харесвате да учите и ще намерите неговото най-правилно приложение в бъдеще“.