fbpx Една от големите ИТ компании минава трайно към хибриден модел на работа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Една от големите ИТ компании минава трайно към хибриден модел на работа

Британската софтуерна компания Endava, която има над 8000 служители по целия свят и над 300 в България, преминава трайно към хибриден работен режим. В допълнение нейните служители в страната ще могат да работят до 20 дни годишно от чужбина.

Компанията избра хибридния модел не само в отговор на настоящия пандемичен контекст, но предимно защото служителите ѝ заявиха, че биха искали да имат по-голяма гъвкавост и да могат да работят и от дома, и от офиса. Според вътрешно проучване на Endava 75% от интервюираните отговарят, че на този етап предпочитат да продължат да работят от вкъщи, а 47% са заявили, че биха искали и занапред да имат възможност да работят както от вкъщи, така и от офиса. Друго проучване, направено от PWC и публикувано през март тази година, показва, че 72% от хората предпочитат комбинация от дистанционна работа и работа в офиса. По подобен начин в изследване на индекса на работните тенденции Microsoft установи, че повечето хора биха искали да имат гъвкави възможности за отдалечена работа, докато 67% от служителите имат нужда от повече личен контакт след пандемията.

Миналата седмица в Букурещ компанията откри и първото си офис пространство, специално разработено за хибриден режим на работа. Това е пилотен проект, който скоро ще бъде разгърнат и в България и е част от прехода към хибриден работен модел, който предлага на служителите по-голяма гъвкавост.

Изпълнителният директор на Endava Джон Котерел присъства на откриването на новата централа в Букурещ и обяви солидни глобални финансови резултати за четвъртото тримесечие (Q4) и за цялата финансова 2021 г. Ефективността на Endava се дължи както на разширяването на обема работа за съществуващи клиенти, така и на придобиването на нови през тримесечието, като компанията приключи Q4 с 615 активни клиенти, което е увеличение с 47,8% в сравнение с Q4 2020 г.