fbpx Повече от половината българи са склонни да бъдат донори | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Повече от половината българи са склонни да бъдат донори

Повече от половината българи са склонни да бъдат донори

Едва 27% от българите се интересуват от това какво представлява донорството, показват данните от Национално представително проучване на “Галъп Интернешънъл”, направено по поръчка на МЗ. То е част от Националната седмица за популяризиране на донорството. Ниският интерес сред обществото към темата е проблем за развиването на трансплантациите у нас. В същото време от тези животоспасяващи операции се нуждаят над 800 души.

Най-голям е процентът на хората, които се интересуват от донорството сред хората със средни доходи – 41%, висшистите – 40% и жените – 31%. Едва 14% от българите са обсъждали темата за донорството и каква е тяхната воля с близките и семейството си. Въпреки ниския интерес към темата 60% от хората заявяват, че са готови да дарят органите си, за да помогнат на друг човек. Отново най-многобройни са висшистите – 68%, хората със средни доходи - 70%, образованите българи, говорещи чужди езици, пътуващи, ползващи интернет – 68%.

Едва 18% не са съгласни да бъдат донори, а 22% нямат мнение по темата. Сред несъгласните преобладава делът на пенсионерите – 25%, жителите на малки градове – 24%, българите с основно и по-ниско образование. Основната причина за отказите от донорство е страхът на хората, че органите им може да не се използват правомерно, показват още данните. За съжаление това недоверие е пряко свързано с представянето на темата в медиите. Телевизиите, радиата и вестниците са основните източници за информация по темата за 65% от българите, от интернет са се запознали с донорството 11% от хората. До информация от личния си лекар са прибягнали едва 3%.