fbpx Софийска филхармония кани на летни концерти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Софийска филхармония кани на летни концерти

За втора година с поредица концерти Софийската филхармония гостува в артистичното пространство на Националната галерия „Квадрат 500“. Коцертите са част от лятната програма на филхармонията „Споделете музиката“, подкрепени са от Столична община и са част от Календара на културните събития на София.

Началото на 22 юли от 18:30 ч. поставя концертът на вокалния състав „Славяни“, наречен с романтичното име „Любовен калейдоскоп“. Както подсказва заглавието, това е концерт за любовта във всички измерения и времена. От Ренесанса до наши дни: от копнежа по любимата и обичта към Бога, до преклонението пред природните стихии и респекта към наследството на предците ни. Няма да липсват песни от филми, фолклор и поп музика. В програмата са включени творби от Сергей Рахманинов, Георги Златев – Черкин, Кристиян Бояджиев, Александър Бръзицов и др.

Домакините от Галерията предоставят възможността на всеки, закупил билет за концерта да разгледа колекциите на Квадрат 500 от 10 до 18 ч. в рамките на деня на концерта. Наред с постоянните експозиции, събрали шедьоври на изобразителното изкуство, все още могат да се разгледат и „Лета“ на световноизвестната българска фотографка Елина Кешишева, 250 произведения из най-новото графично творчество на Ясен Панов и някои от най-интересните творби на известния графити артист. Алекси Иванов.

На 5 август ефирните момичета от квартет „Флаутисимо“ и арфистката Весела Тричкова ще ви пренесат в романтичния свят на Лео Делиб, Ектор Берлиоз, Румен Бояджиев-син и Раймонд Гио.
Романтичната линия продължава и на 12 август с концерта „Нежна е нощта“ на Иван Пенчев и Деница Димитрова. В програмата творби от Арво Пярт, Клод Дебюси, Камий Сен-Санс, Морис Равел и Жул Масне.

„Летни нощи“ на дамите от вокалния състав „Bella Voce” на 19 август ще ни покаже, колко различно могат да звучат чувствата на една жена. Публиката ще чуе едноименните цикли на Берлиоз (Les nuits d'été) и Доницети и (Nuits d'été à Pausilippe), раздлени в 2 части, за да подчертаят различната чувствителност на двамата композитора.

26 август е запазен за струнен квартет „Филхармоника“ и техните “Игри на въображението“. В програмата: Антонин Дворжак - Цикъл "Кипариси" по стиховете на Густав Пфлегер Моравски и Морис Равел - Струнен квартет във фа мажор.