fbpx Възможности за повече бизнес между България и Египет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Възможности за повече бизнес между България и Египет

Можем да дадем нов импулс на българо-египетските икономически отношения след "арабската пролет". Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, по време на Световния икономически форум за Близкия изток и Северна Африка. Форумът бе открит от краля на Йордания Абдула ІІ. Присъстваха също президентът на Преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдул-Джалил, премиерът на Катар шейх Хамад бин Ясим бин Ал-Тани, кралят на Испания Хуан Карлос и други официални лица.
В момента България е най-атрактивна като платформа за компании от трети страни, които искат да стъпят на европейския пазар, подчерта министър Трайков пред своя египетски колега. Двамата обсъдиха механизмите, чрез които българското правителство насърчава инвестиционния процес в страната. Ниските данъци, облекчените административни регулации и подобряващата се инфраструктура бяха изтъкнати от министър Трайков като основни предимства на България.

Перспективите за увеличаване на взаимния стокообмен между България и Египет също бяха сред основните теми на разговора. За първото шестмесечие на 2011 г. взаимната търговия се е увеличила с 40%, достигайки 120 млн. долара. Двамата министри се съгласиха, че няма пречки за завръщането на редица български стоки на египетския пазар. Сред тях са продуктите на електротехниката, селското стопанство и компонентите на автомобилостроенето.
В началото на следващата година в нашата страна ще се проведе 14-та сесия на смесената междуправителствена българо-египетска комисия, стана ясно още по време на срещата между двамата министри. Сесията ще бъде съпътствана от бизнес форум с участието на компании от областта на селското стопанство, инженеринга, промишлеността. Това също е една от възможностите за задълбочаване на взаимните връзки между двете държави и увеличаване на стокообмена между тях.