Енергийна ни система е готова за зимния сезон

 В газохранилището „Чирен” в момента има над 400 млн. куб. метра активен газ (който може да бъде добит) - количество, равно на обичайната едногодишна консумация на гориво от хранилището. Това стана ясно при визитата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в подземното газово хранилище „Чирен” днес.

„Ситуацията днес е коренно различна от периода на газовата криза през януари 2009 г”, подчерта министър Трайков след инспекцията. Хранилището разполага с газов агрегат, което е гаранция, че дори при проблеми с електрозахранването, „Чирен” ще работи. Дневно от него могат да се добиват по около 3.8 млн. куб. метра гориво. Добиваният природен газ от новите находища „Калиакра” и „Каварна” също увеличава наличностите с около 1.8 млн. куб. метра дневно.

Възможностите да получаваме реверсивно от Гърция около 2 млн. куб. метра дневно и още толкова от т.нар. лайнпек (буферния газ в цялата система) осигуряват обща дневна наличност от над 9 млн. куб. метра природен газ. Дори при форсмажорни обстоятелства и пълно спиране на доставките, това покрива 90% от дневната консумация в страната. „Това означава, че страната ни вече има алтернативи и е значително по-независима спрямо януари 2009 г.”, каза министър Трайков. Той подчерта още, че плановете за изграждане на още едно национално хранилище – Галата, заедно с реверсивните връзки със съседните държави, ще ни осигурят още по-голяма сигурност.

До края на следващата година трябва да започнат да функционират нови сондажи в Чирен, които ще повишат дневния дебит на хранилището, стана ясно от думите на министър Трайков. Предстои и разширяване на капацитета на хранилището. За тази цел е подписано мандатно писмо с ЕБВР, с което банката е декларирала, че може да финансира проекта със сума до 250 млн. евро.

Facebook comments