fbpx Немският туристически бранш има интерес към комбиниран продукт в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Немският туристически бранш има интерес към комбиниран продукт в България

Германия е приоритетен туристически пазар за България. Преди корона кризата немските туристи достигнаха 1 млн. годишно и са на трето място по брой след Румъния и Гърция. Страната ни е позната като морска дестинация, но ние имаме потенциал за зимен, културен, спа и селския туризъм. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на среща с  Клаудия Мюлер, комисар по туризма на Федералното правителство и депутат в Бундестага.

Той подчерта, че България е на трето място в Европа по културно-исторически забележителности и на второ след Исландия по наличие на минерални извори. „Българската СПА асоциация сключи договор с германската асоциация на здравно-осигурителните каси и нашето желание е да предложим тази услуга на повече здравни каси, за да може да достигне до повече германци“,  допълни министърът.

По време на срещата бяха дискутирани предимствата на българските зимни курорти, които по качество не отстъпват на австрийските курорти и предлагат добра цена на услугата. „Имаме много добра и здравословна българска кухня и над 200 винарни с качествено вино на добра цена и всичко това искаме да предоставим на немските граждани, каза още министърът.

По думите на комисар Мюлер в Германия има голям интерес към точно този тип туризъм. Още повече капацитетът на техните курорти не е достатъчен и не могат да обслужат всички нуждаещи се германци. Обсъдени бяха възможностите за развитие и на круизен туризъм между двете страни по река Дунав.

Министър Проданов беше на работно посещение в Германия с българските депутати д-р Илин Димитров, председател на Комисията по туризъм и Снежана Апостолова – заместник-председател на комисията. Министър Проданов и Илин Димитров поканиха комисар Мюлер на официална визита в България. Целта на посещението е немската страна да се увери, че България е сигурна дестинация и предлага качествен комплексен туристически продукт.

В Берлин беше проведена среща с президента на Германската туристическа асоциация (DRV) Норберт Фибих и главния управител Дирк Ингер. По данни на асоциацията желанието на германските туристи за пътувания към сигурни и приветливи страни като България се е увеличил. „Появяват се фалшиви новини, че България е близо до военни действия държава. Това е една от причините, поради което съм в Германия, за да уверя нашите немски гости, че ситуацията в България е изключително спокойна и сигурна“, заяви министър Проданов.

По думите му българското Министерство на вътрешните работи ще осигури отново безопасността на туристите, а тази година ще се увеличи полицията в курортите. 

Част от програмата на делегацията беше и кръгла маса с представители на туристическия бранш в Германия. На срещата беше представена маркетинговата кампания на България за привличане на туристи от Германия и обсъдена бъдещата работа с немски туроператори. Туристическият бранш има интерес към възможностите за комбиниран продукт в България – добро преживяване с грижа за здравето, което до момента не е достатъчно познато на немския пазар.