fbpx Приемат заявления за държавна помощ за пропаднала реколта | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Приемат заявления за държавна помощ за пропаднала реколта

Приемат заявления за държавна помощ за пропаднала реколта

По четири схеми за държавна помощ приема заявления Държавен фонд „Земеделие”. Земеделските производители със 100% пропаднали площи през 2011 г., вследствие на бури с проливни дъждове, наводнения и преовлажнени площи, градушки и измръзване, могат да кандидатстват за компенсиране на загубите. Заявления ще се приемат до 11 май 2012 г. Отворен е и прием на заявления по схемата „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция”.

Крайният срок за кандидатстване е 31 август 2012 г. За първа година се прилага и наскоро нотифицираната схема за държавна помощ: „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на пчелни кошери с пчелни семейства”. Приемът ще продължи до изчерпване на средствата, но не по късно от 31 октомври 2012 година. Документи по тези три схеми се подават в областните дирекции на Фонда, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” по постоянен адрес за физически лица или еднолични търговци и по седалище за юридическите лица.

До 30 ноември 2012 г. ще се разсрочват отпуснатите през миналата година кредити за закупуване на семена, минерални торове и препарати за производство на картофи – реколта 2011. Размерът на лихвата е 6%. Преди подаване на заявление за разсрочване, стопаните трябва да възстановят дължимата по договорите към 28 февруари 2012 г. лихва. Документи за разсрочване се подават в областните дирекции на фонд „Земеделие”, там където е сключен предходният договор. Срокът за подаване на заявления е 30 април 2012 година.

 

Facebook коментари