fbpx Световна компания за производство на чипове започва проект за обучение на български кадри | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Световна компания за производство на чипове започва проект за обучение на български кадри

Една от десетте най-големи компании за производство на чипове в света планира да започне сътрудничество с български научни институции за развойна дейност и обучение на висококвалифицирани кадри. Изпълнителният директор на Infineon Technologies Austria Сабине Херличка представи проекта по време на среща с министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Международната компания е на посещение в България с цел по-широко сътрудничество с българската академична общност и бизнес в областта на микроелектрониката, и развитие на човешките ресурси в тази сфера.

„Европа има потенциал да стане един от лидерите във високотехнологичните сектори, какъвто е микроелектрониката и страната ни може да играе важна роля в този процес“, посочи министър Никола Стоянов. По думите му това ще подобри конкурентоспособността и устойчивостта на континента и е особено важна крачка за цифровия и зелен преход на Съюза. ”Много международни компании засилват своя интерес към България заради българските таланти и експертния потенциал, с който разполагаме, особено в ИТ сектора“, каза още икономическият министър. Той допълни, че ИТ специалистите у нас се увеличават ежегодно, а страната ни е лидер в Европа по дял на жените в този сектор.

От компанията подчертаха, че основната им цел е развитие на микроелектронната система и човешките ресурси на ниво Европейски съюз чрез развойна дейност и обучения, като за целта активна роля ще имат университетите и бизнесът. „Европейската политика е насочена към засилване на независимостта на икономиката по отношение на производството на чипове, а за да го постигнем трябва да мобилизираме потенциала на всички държави членки на ЕС“, обясни Сабине Херличка. Тя подчерта, че в сферата на микроелектрониката в България са заети 60 000 души, което е впечатляващо число и знак за експертния потенциал, с който разполага страната. Тя направи аналогия, че в Австрия, в цялата област на електрониката, работят 70 000 души.

Подобни компании играят ключова роля в стратегията на Европейския съюз за ускоряване на развитието на микроелектрониката, формулирана в т.н. Chips Act, приет от Европейския съюз. До 2030 г. в рамките на ЕС трябва да бъдат инвестирани общо 43 милиарда евро, като по този начин Европа да засили своята автономност и независимост с тази област.

Infineon Technologies Аusria е една от десетте най-големи компании за производство на чипове в света. Оборотът ѝ е близо 5,2 млрд. евро и е на едно от първите места в света по инвестиции в научно-изследователска дейност. Само през 2021 г. компанията инвестира 516 млн. евро за научни изследвания и разработки. Тя има 56 изследователски и 20 производствени центъра на три континента. В компанията работят 50 280 души от 117 националности, а продуктите им се използват в цялата верига на електроенергията и във всички сфери на машиностроенето.