fbpx Откриха уникален за страната сървърен център за данни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Откриха уникален за страната сървърен център за данни

Единствен по рода си в страната технологичен сървърен център за данни на EVN България бе открит днес в Пловдив. Съоръжението е изпълнено за рекордно кратък срок от време – само за 6 месеца. Изпълнител на проекта е консорциумът „Модерно строителство”, чийто главен координатор и доставчик на голяма част от ИТ оборудването е Хюлет-Пакард България.
Инвестицията на EVN България само в инфраструктурата на съоръжението е 1,5 млн. лева. Още почти 1,5 млн. лева е вложението на дружеството в последно поколение хардуер, който е инсталиран в центъра.

Такъв сървърен център се изгражда за първи път в страната при спазването на всички международни стандарти за сигурност на данните и надеждност на работния процес за подобно високотехнологично и телекомуникационно съоръжение. Сред основните причини за изграждането му е разрастването на дейността на EVN България и необходимостта да се запази резервираността на системите, а от там и на услугите, предлагани от компанията.

Свързаността на центъра е част от оптичния пръстен на EVN България, като общата застроена площ е 358 кв. метра. Самата сървърна зала е проектирана така, че да отговори на бъдещите нужди на компанията, като позволява инсталирането на 42 броя ИТ шкафове (RACK). Центърът за данни предоставя надеждна и гъвкава среда за развитие на ИТ и телекомуникационните услуги на EVN България за следващото десетилетие. Центърът за данни ще позволи на енергийното дружество още по-широко да приложи най-съвременните технологии за отчитане и измерване на консумираната електро- и топлинна енергия. Работата на Центъра ще отговори и на нуждите на компанията за гъвкаво клиентско обслужване в условията на либерализиран пазар. Центърът за данни ще позволи развитието и предоставянето на допълнителни услуги за клиентите в Югоизточна България.

Центърът ще се използва от EVN България и при обучението на студенти от ИТ специалности в Пловдив, които ще могат да придобият реален опит в едно от най-високотехнологичните ИТ специализирани съоръжения в България.