fbpx Благоевград е на картата на дигиталните магистрали | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Благоевград е на картата на дигиталните магистрали

Меморандум за сътрудничество подписаха участниците в кръглата маса „Развитието на ИТ сектора в България и възможностите на община Благоевград", която се състоя на 8 април. Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) беше съорганизатор на събитието съвместно с община Благоевград и евродепутати от групата на ЕНП в Европейския парламент (ЕП).

Партньори в документа са община Благоевград, БАИТ, Българска аутсорсинг асоциация, Българска асоциация на софтуерните компании, Българска академия на науките, Американски университет в България и Югозападен университет.

Приоритетите, около които се обединиха страните в меморандума, са: подпомагане икономическото и обществено развитие и повишаване на конкурентоспособността на икономиката чрез развитие на ИКТ, насърчаване и подпомагане на образованието по софтуерни специалности на ученици и студенти, обвързване на образованието с конкретните потребности на ИКТ, насърчаване на развитието на уменията на 21-ви век с фокус върху дигиталните умения и програмирането, както и насърчаване на научните изследвания и връзката „наука – бизнес“.

Благоевград е на картата на дигиталните магистрали, тъй като 8 от общините в областта са свързани с високооптична връзка, посочи заместник-министър Валери Борисов, и добави, че до 2020г. всички 265 общини в България ще бъдат включени в тази мрежа. Борисов прикани Благоевград да бъде сред първите общини, които ще се присъединят към облака на държавната администрация, който е факт от един месец.

Николай Ангов, съветник по образование на вицепремиера Румяна Бъчварова, представи Стратегията за обучение на 30 000 ИТ специалисти, която предвижда микс от мерки, с които да бъде увеличен броят на студенти в ИКТ специалностите. По думите му икономическата ефективност на стратегията е 15 пъти, т.е. за всеки лев, който сега държавата дава, през 2030г. възвращаемостта ще бъде 15 лв.