fbpx Ваксинирането срещу COVID-19 у нас ще започне след Нова Година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ваксинирането срещу COVID-19 у нас ще започне след Нова Година

На извънреден брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви приетият Национален план за готовност при пандемия.

Основните цели на плана са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция; осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите; поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби – здравеопазване, сигурност, транспорт и др.; осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

Такъв план дава основните насоки и точки, като се започне от това наистина как да прекъснем епидемичния процес, да намалим броя на засегнатите лица и да намалим заболеваемостта и смъртността, да осигурим в най-кратък срок, както това се случва за Covid-19, да осигурим нормалното функциониране на държавата и на ключовата инфраструктура, посочи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Ваксините ще бъдат доброволни, всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност. Ангажимент на Координационния съвет и на българското правителство е всеки един български гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран срещу Covid-19, ще получи ваксина, такава, каквато пожелае“, каза здравният министър.

До четвъртък Министерство на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу Covid-19, който ще бъде представен на следващото заседание на Министерски съвет за утвърждаване. Председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините е проф. д-р Красимир Гигов, ген. директор на Българския червен кръст.

Ваксините ще бъдат доброволни, всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност. До края на тази седмица в София и в Бургас ще бъдат доставени три фризера по 850 л за съхранение на ваксината на "Пфайзер" срещу Covid-19. Впоследствие и всички РЗИ в страната ще имат фризери за съхранение.

Предстои и кампания за разясняване на характеристиките на ваксините.