fbpx Хилядолетен Чинар край Варна е големият победител в конкурса “Дърво с корен 2022" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Хилядолетен Чинар край Варна е големият победител в конкурса “Дърво с корен 2022"

В онлайн гласуването най-голяма подкрепа с 1593 гласа получи

Чинарът от гр. Варна на възраст 1051 г, с номиниращ Мария Стефанова и децата от клуб “Ела какъвто си” - група за подготовка за гражданско образование получи най-много подкрепа в онлайн гласуване за Дърво на годината. Величественото дърво става финалист и българският представител в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2023”.

Той ще започне на 1 февруари и в него със своите национални дървета победители ще се включат общо 14 държави. Онлайн гласуването ще продължи през целия месец на www.treeoftheyear.org. Разчитаме на подкрепата на всички, за да помогнем на българския чинар да заеме достойно място сред любимите дървета на хората от Стария континент.

Тазгодишният конкурс “Дърво с корен” се провежда като част от европейската инициатива “Климат на промяна” (#ClimateOfChange), която е съфинансирана от Европейската комисия в рамките на програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността) и цели да развие у младите европейски граждани съзнателност и критично разбиране относно предизвиканата от климатичните промени миграция като едно от най-големите предизвикателства на глобализирания свят.

Хилядолетникът, който се намира в близост до Аспаруховия мост, съществува още от Първото българско царство и е най-старото дърво във Варненска област. Дървото направило впечатление и на чешките археолози – братя Шкорпил, които го споменават в свои записки, поместени в Известия на Варненското археологическо дружество от 1921 г. Според легендите, чинарът притежава и чудодейни лечебни свойства – говори се, че лекува всякакво неразположение, стига човек да седне за известно време до него, плътно опрял гръб в дънера.

През 1969 г. дървото е вписано в Регистъра на вековните дървета за Варненска област с местонахождение – гр. Варна, в двора на текстилната фабрика, кв. Аспарухово. През 2006 г. е вписано с възраст 1000 г.; височина 15 м и обиколка 7,7 м.

Наградата за първенеца в конкурса връчи директорът на Фондация ЕкоОбщност Любомира Колчева.