fbpx Севдалина Василева за проекта "Мениджърите споделят" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Севдалина Василева за проекта "Мениджърите споделят"

Севдалина Василева е генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър. Тя също е била част от проекта ни "Мениджърите споделят" и предишни издания на Алманах на успешните бизнес казуси. Средата на март очаквайте новото, седмо издание на Алманаха, а в женския месец г-жа Василева споделя своето бизнес послание.

Успехът е въпрос на личен избор и се постига не в очакване, а с пряко действие и мотивация. Вярвам, че в бизнеса и изобщо в живота винаги има възможности, които да бъдат реализирани – те не идват сами, създаваме ги. За това обаче се изисква човек да има онази искрица на любопитство и хъс, които те карат да намираш смисъла на това, което правиш и да действаш.  Мисля, че Пабло Пикасо беше казал, че именно действието е фундаменталният ключ към успеха.

Няма човек, който да знае и може всичко, особено в този бързо технологично прогресиращ свят. Затова вярвам, че успешният бизнес се гради върху извличането на най-доброто от интелекта, от идеите и приноса на хората в екипа, което неизбежно включва баланс и равнопоставена изява на жените и мъжете.

Жените лидери, трябва да имат смелостта да се „заявят“, да са видими за обкръжението, сред което работят. Те са пример за хиляди други момичета и жени да следват стремежите си и да дерзаят напред. 

И в по-мажорен тон, в природата на кризата има възможности – тя ни прави по-изобретателни и дава път, но новото, на промяната с положително въздействие. 

Друг интересен аспект е, че тази неочаквана криза върна лидерството към най-основната му роля, а именно – да осъществява положителна промяна в живота на хората. 

Мисля, че все повече ще говорим за „съпричастния, емпатичен лидер“.

Многобройни проучвания показват, че те се представят по-добре и насърчават повече лоялност и ангажираност у своите екипи, създават толкова важната кохезия в колектива и в компанията, особено при работа от дистанция в глобален план. А това при всички случаи води до по-добри бизнес резултати. По природа жените имат тези качества – съпричастност, същевременно дисциплина и отговорност, затова вярвам, че ще виждаме все повече дами като лидери.