fbpx Българската платформа Ampeco за управление на зарядни станции привлече 16 млн. $ инвестиция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Българската платформа Ampeco за управление на зарядни станции привлече 16 млн. $ инвестиция

Българската компания AMPECO, която разработва платформа за управление на зарядни станции, обяви, че е привлякла обща инвестиция на стойност 16 млн. долара.

Днес компанията представи финансиране в размер на 13 млн. долара в рунд от Серия А, воден от BMW i Ventures. Средствата ще бъдат използвани, за да се ускори експанзията в Северна Америка с местно представителство, както и за разширяването на екипа на AMPECO.

Освен BMW i Ventures, в рунда от Серия А се включват още Launchub Ventures и Cavalry Ventures, както и няколко ангел инвеститора. Launchub Ventures и Cavalry Ventures вече инвестираха 3 млн. евро в AMPECO в сийд-рунд през 2021 г., а BMW i Ventures има опит в сектора като ранен инвеститор в най-големите компании в индустрията. Базиран в Силициевата долина, BMW i Ventures е фондът за рисков капитал на BMW Group и инвестира в иновативни и бързорастящи хардуерни и софтуерни компании в областта на транспорта, производството и логистиката.

AMPECO e българска продуктова компания, основана през 2018 г. Тя предлага цялостно софтуерно решение за доставчиците на услуги за зареждане на електрически превозни средства, което обхваща всички случаи на употреба - зареждане на публични места, бизнес и жилищни сгради, автопаркове и др. Платформата е отворена, което позволява на клиентите на компанията на шест континента да управляват зарядни станции в голям мащаб и да избират хардуерните партньори, с които искат да работят.

Компанията работи на повече от 45 пазара с над 120 клиенти, които управляват над 62 000 точки за зареждане. През 2022 г. продажбите растат бързо - приходите на AMPECO са се увеличили 4 пъти на годишна база, а в същия период екипът се е удвоил до над 80 души.