fbpx 14 български сомелиери се съзтезаваха за „Чашата на Триумфа” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

14 български сомелиери се съзтезаваха за „Чашата на Триумфа”

За седми пореден път Българската асоциация на сомелиерите организира конкурс за „Най-добър сомелиер на България за 2012” съвместно с винарска изба Катаржина Естейт. Конкурсът този път дебютира в рамките на Винария в гр. Пловдив, където тримата финалисти – Веселин Денизов, представител на ресторант „ Форум”, Петрана Груева – ресторант „ Рубаят” и Вихрен Велков – ресторант „ Четири сезона”, се включиха в усилена надпревара.
Това беше първият кръг на конкурса, като продължението ще е през месец ноември в София.

По време на регионалните кръгове на конкурса, сомелиерите ще бъдат оценявани по разпознаване на две бели и две червени вина; дегустация на високоалкохолни напитки в чаши от червено стъкло и разпознаването им.

Втората фаза ще включва избор на трима финалисти, които ще покажат пред публиката своите дегустационни умения, като разпознаят едно бяло и едно червено вино. В чаши от черно стъкло ще трябва да се дегустират 5 спиртни напитки; ще се предлага 5 степенно меню с подходящи храни; ще се декантира отлежало вино и ще се сервира шампанско.

Титлата „ Най-добър сомелиер за 2012” за регион Пловдив, бе връчена на Вихрен Велков. Той ще представи своя град на финала в град София. Второто място бе заето от Петрана Груева, а третото от Веселин Денизов. 
На победителя в националния сомелиерски конкурс ще бъде присъдено званието „Най-добър сомелиер на България за 2012”, а по време на традиционния бляскав бал на Катаржина Естейт през м. ноември, ще му бъде връчен официално и трофея на конкурса „Чашата на триумфа” – символ на висок професионализъм и познания в сферата на сомелиерството.