fbpx Теснолинейката Септември-Добринище с троен ръст в приходите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Теснолинейката Септември-Добринище с троен ръст в приходите

През 2021 г., емблематичната теснолинейка Септември-Добринище е регистрирала ръст от 112% в броя на пътниците в сравнение със същия период преди пандемията, а през тази година – увеличение от 142%. Данните за приходите от теснолинейката за този период са се увеличили над 3 пъти, отчитат от Български Държавни Железници.

Нарастващият интерес към теснолинейката сред българските и чуждестранни пътници се дължи на обновения „Вагон за отдих на Пиринско“. Проектът по реновирането на теснолинейката стартира през лятото на 2021 г. като част от дългосрочната кампания „Навън с Пиринско“, с която водещата марка бира у нас цели да популяризира освежаващите моменти на открито и връзката с природата, както и да допринесе за икономическото, социално и туристически развитие в региона.

Това лято Пиринско отново си партнира с Български държавни железници, за да предостави на местните жители и на туристите възможност да пътуват и да си почиват в една по-комфортна и приятна среда, както и да откриват нови природни маршрути в България.

"Нашата цел е да доближим хората до Пирин и да им покажем нейното богатство – красивата природа, величието, историята и традициите в региона. Най-хубавите пътувания са споделените. Ето защо през 2022 г. ние се фокусираме не върху крайната дестинация, а върху процеса на достигането й, превръщайки пътуването в теснолинейката Септември – Добринище в едно наистина специално изживяване", коментира Христина Вучева, Старши бранд мениджър Локални марки в Карлсберг България-

От старта на проекта до момента са организирани 120 групови посещения, а интересът към теснолинейката е нараснал с над 250%. Двойни са и продажбите във вагон-ресторанта, който през тази година е превърнат във впечатляващ панорамен бар на Пиринско. За всички любители на природата, пътуването във „Вагон за отдих Пиринско“ предоставя впечатляващи гледки, а също така дава възможност да се докоснат до автентичния дух, култура и красотата на региона.

С цел да подкрепи местната общност, през 2021 г. Пиринско спомогна за обновяването на 5 малки, но живописни гари, които имаха нужда от възстановяване - Септември, Цепина, Аврамово, Св. Петка и Якоруда. По цялото трасе бяха монтирани общо 11 пейки за пикник, 2 единични пейки, 3 беседки за отдих и 3 информационни табели с подробна информация за региона, историята и маршрута на теснолинейката, както и възможностите за туризъм в района.