fbpx Lenovo придоби Motorola Mobility от Google | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Lenovo придоби Motorola Mobility от Google

Lenovo и Google обявиха, че сделката по придобиването на Motorola Mobility е приключена. Придобиването на бранда Motorola и неговото портфолио от иновативни смартфони - Moto X, Moto G, Moto E и серията DROIDTM, както и бъдещите продукти на Motorola, позиционира Lenovo като третия по големина производител на смартфони в света.

Lenovo ще управлява Motorola като собствено дъщерно дружество. Седалището на Motorola ще остане в Чикаго. Със завършването на придобиването, Lenovo добавя към собствеността си компания с ново портфолио и с около 3500 служители в целия свят, между които около 2800 служители в САЩ, които работят по дизайна, проектирането, продажбите и поддръжката на изключителните устройства на Motorola.

"Днес е исторически момент за Lenovo и Motorola. Заедно сме готови да се конкурираме, да растем и да печелим на световния пазар. С постигането на силната трета позиция и сериозната конкуренция на първите два производителя на смартфони, ние ще дадем нещо ново и необходимо на пазара: избор, конкуренция и нов заряд на иновациите", каза Yang Yuanqing, председател и главен изпълнителен директор на Lenovo. "Това партньорство е перфектното съответствие. Lenovo има ясна стратегия, глобален мащаб и доказано оперативно съвършенство. Motorola има силно присъствие в САЩ и на други развити пазари, страхотни взаимоотношения с доставчиците, силно разпознаваема марка, силно IP портфолио и невероятно талантлив екип. Това е печеливша комбинация. "

С новото обединение две компании очакват да продадат над 100 милиона мобилни устройства през тази година - включително смартфони и таблети, като балансираме водещата позиция на Lenovo на китайския пазар, силното ни присъствие на развиващите се пазари и затвърдената позиция на Motorola в развитите пазари като САЩ "

Общата цена на придобиване е приблизително 2,91 млрд. щатски долари, включваща близо 660 млн. щатски долара в брой и 519 107 215 новоиздадени обикновени акции от Леново на средна стойност от 750 млн. щатски долари. Това е приблизително 4,7% от капитала на Lenovo, прехвърлен към Google при приключване на сделката. Оставащите 1,5 млрд. щатски долари ще бъдат платени на Google под формата на запис на заповед с три годишен падеж. Google ще получи и допълнителна компенсация от около 228 млн. щатски долара за размера на краткосрочните активи и оборотни средства на Motorola към момента на финализиране на сделката.