fbpx Огромен ръст на безконтактните плащания | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Огромен ръст на безконтактните плащания

Безконтактните разплащания отбелязват невиждано висока употреба и популярност сред европейските граждани, като само за последните 12 месеца в Европа са направени повече от 1 млрд. трансакции, показват най-новите данни на Visa Европа.

Великобритания е начело сред европейските държави по брой издадени безконтактни карти, докато Испания е на върха на класирането по брой безконтактни терминали. Обединеното кралство има 49,6 млн. издадени безконтактни карти и 410 хил. терминала с внедрена безконтактна технология. На второ място е Франция (20,3 млн. карти, 405 хил. терминала), следвана от Полша (14,5 млн. карти, 354 хил. терминала) и Испания (11,5 млн. карти и 593 хил. терминала). Безконтактната технология се възприема вече широко както от крайните потребители, така и от търговците и банките на континента.

Картодържателите са похарчили 1,6 млрд. евро само през март 2015 г. – три пъти повече в сравнение със същия период на 2014 г.

Лимитът за плащания с безконтактна карта без въвеждане на ПИН е 25 лв. в България. Безконтактните плащания над тази сума изискват въвеждане на ПИН. Що се отнася до сигурността, безконтактните разплащания са точно толкова безопасни, колкото разплащанията с обикновена карта и несъмнено по-сигурни от плащанията в брой. Безконтактните карти имат вградена функция за сигурност. За да бъде изпълнена успешно трансакцията с такава карта, тя трябва да бъде доближена максимално до безконтактен терминал, на разстояние от около 5 см. Това означава, че е невъзможно да се плати „по погрешка“ с безконтактна карта – например, когато минавате покрай терминал и картата е в чантата ви. Освен това, преди същинската трансакция, продавач-консултантът трябва да въведе сумата за плащане на POS терминала.