fbpx Еврозоната ще отчете ръст едва четвъртото тримесечие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Еврозоната ще отчете ръст едва четвъртото тримесечие

Еврозоната ще отчете негативен ръст през второто тримесечие, но ще навлезе в зоната на растежа през четвъртото тримесечие. За 2014 г. може да се очаква среден ръст между 1% и 1.5% и по този начин допълнително да се възстанови икономиката, се казва в анализ на Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ).

Според Международния валутен фонд (МВФ), се очаква развиващите се пазари да постигнат среден ръст от 5.3%, което е показателно за голямото им влияние върху глобалното икономическо развитие. Хелге Рехбергер, оглавяващ “Анализи на капиталовите пазари” в Райфайзен Рисърч, подчертава, че пазарите на акции на развиващите се пазари изостанаха спрямо развитите от октомври 2010 г. и в последно време са подложени на значителни разпродажби. “Както рестриктивните тенденции по отношение на монетарните политики, така и отслабващите ранни индикатори в Китай допълниха загубите през май”- така Рехбергер обяснява настоящото по-ниско тегло в международните портфейли.
Според експертите от Райфайзен Рисърч, няколко фактора водят до това икономическо възстановяване. На първо място, усилията за консолидация започват да оказват влияние, като по този начин, задушаващият ефект на фискалните политики намалява, докато в същото време Европейската комисия е по-малко стриктна по отношение на актуалните цели за бюджетни дефицити. От друга страна, монетарните политики в много части на Еврозоната доведоха до по-евтини възможности за финансиране. В същото време, дисбалансите в икономиките на отделни страни в Еврозоната, като прегряването на цените на недвижимите имоти, намаляват, което на свой ред, води до по-добра конкурентоспособност и устойчиво възстановяване на региона.