fbpx Цените на имотите в столицата ще нараснат с 5-7% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Цените на имотите в столицата ще нараснат с 5-7%

С 5-7% максимум ще нараснат цените на жилищните имоти през 2016 г. и то в определени предпочитани сгради, които са добре поддържани, с добра функционалност и на предпочитана локация в столицата. Повече ще бъде покачването на активността, като и двата очаквани ръста ще бъдат валидни основно за София. Това посочват в пронозата си за следващите 12 месеца от Имотека.

Младост и Център ще бъдат основните предпочитания на купувачите и те ще се стремят да намерят подходящ имот в тези райони. В същото време строителните предприемачи са насочили проектите си в южните райони на града и по протежението на метрото. На юг излизат нови конкурентни проекти.

„В Младост интересите на двете страни се срещат, но няма как да има много нови проекти в центъра на столицата поради практическата липса на пространство. В същото време интересът към места като Докторска градина, ул. Съборна, района на НДК, пресечните на бул. Витоша улици се запазва. Ключово предимство е обликът на тези локации, който е много по-добър, сравнен със състоянието на градската среда в немалко от софийските квартали”, казва Атанасова.

През 2015 г. търсенето на тристайни имоти бе устойчиво и то ще се запази и през 2016 година, може да се наблюдава дори по-засилен интерес към жилища с три спални. През последните месеци има много случаи именно с този профил клиенти, но въпреки това все още няма активно предлагане на такъв тип имоти. Затова и интересът към центъра е толкова голям – поради значителния брой обширни и ефективно разпределени жилища, отговарящи на тези изисквания.

Сделките „на зелено” ще увеличат броя си, както и тези, реализирани с ипотечен кредит, казват още от Имотека в прогнозата си. Покупките за инвестиция също ще нараснат, но основният дял ще остане с цел живеене и подобряване на условията на живот. Средните бюджети, за които ще се сключват сделки, ще се движат в границите между 75 000 и 125 000 евро в по-желаните и престижни райони.

Без значими промени ще останат изискванията на купувачите – комуникативност, качествено строителство и обгрижена среда. Като цяло сътресения на пазара няма да се наблюдават, но купувачите трябва да останат внимателни поради по-големия брой рискове, които крие един активен пазар.