fbpx Какви такси вземат банките у нас за теглене на банкомат? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Какви такси вземат банките у нас за теглене на банкомат?

В краят на миналата и началото на тази година редица банки предприеха корекции в тарифите си. Най-често променяните такси и този път бяха, свързани с разход по поддръжка на сметка (месечна такса за поддръжка), операции в клоновата мрежа на банка (на каса), разходи при превод на суми, а някои банки промениха и таксите при теглене на банкомат. Изглежда въпросът: „Кой са банките, които предоставят най-ниски такси?“ стои на дневен ред.

От Финансовият консултант „Моите пари“ са направили класацията на банки с едни от най-често използваните операции, извършвани с дебитна карта: теглене на суми в брой от АТМ (банкомат) на банката, издател и теглене на суми в брой от АТМ (банкомат) на друга банка.

В началото на годината Уникредит Булбанк взе пример от Банка ДСК, която по-рано промени таксата за теглене на суми от банкомат на банката, трансформирайки фиксирана такса на процент от тегленета сума, прилагайки минимален размер. Дали други банки ще последват този пример, предстои да узнаем. Към момента не може да се каже, че съществува голямо разнообразие в размера на таксите, които начисляват банките при теглене на суми от банкомат на банката издател, като видимо от таблицата по-горе при около 80% от случаите таксата е 0.30 лв. 

Такси за теглене на суми в брой от чужд банкомат

Тези такси винаги са били и остават да бъдат по-високи. Те започват от 1 лв. и достигат 1.50 лв. за всяка операция.