fbpx Цветна карта покзава развитието на коронавируса в Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Цветна карта покзава развитието на коронавируса в Европа

Европейският център за контрол на заболяванията към ЕК публикува цветна карта на страните от ЕС/ЕИК+Великобритания за развитието на коронавируса по региони. 
За момента само 4 държави-членки на ЕС разрешават свободното придвижване на българи, без карантина или изискване за отрицателен PCR тест за коронавирус. Това са Италия, Малта, Словакия и Швеция. 

Ето и последни ограниченията в някои държави за свободно придвижване по време на пандемията от коронавируса.

На 7 октомври Германия добави област Търговище като рисков регион според статистическите данни на института „Робърт Кох“. Изисква се задължителен тест за COVID-19., а до получаването на резултата от теста лицата са в задължителна 14-дневна карантина, която отпада при отрицателна проба. Тестът трябва да се направи до 72 часа след влизане на германската територия. 

Белгия премести Северозападния район (Видин, Враца, Лом, Монтана) на България от „оранжева“ в „зелена“ зона, считано от 30 септември. Всички български граждани, пристигащи в Белгия от тази зона не подлежат на карантина и тест за Ковид-19. 

Израел удължи срока на втората строга общонационална карантина заради коронавирусната пандемия до 14 октомври 2020 г. Гражданите не могат да се движат на повече от 500 метра от дома си, ресторантите, училищата, места за отдих са затворени. Туризъм към момента няма.

Гърция удължи срока на действие на въведените временни ограничения по отношение на сухопътните, морските и въздушните съобщения до 23:59 ч. на 12 октомври 2020 г.  За българските граждани се изисква задължително попълване на PLF и представяне на QR код при влизане в страната, както и отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19. Преминаването в страната става единствено през ГКПП „Кулата-Промахон“.

Малайзия удължи до 31 октомври 2020 г. ограниченията за придвижване в страната. Изисква се обаче задължителна 14-дневна карантина в хотел или здравно заведение, посочени от правителството за тяхна сметка. Чуждите граждани, които влизат на територията на страната трябва да заплатят такса от 4700 малайзийски рингита или 987 евро за задължителна COVID-19 карантина. 

Мароко изисква от 1 октомври 2020 г. пристигащите да представят отрицателен PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пътуването им и да имат резервация за настаняване в хотел или квартира в страната или покана от мароканска фирма.

Република Южна Африка отвари границите си от 1 октомври 2020 г., но изисква от всички пристигащи да представят отрицателен PСR тест за COVID-19, направен не повече от 72 часа преди часа на пристигане в ЮАР. В противен случай, лицето ще подлежи на задължителна 14-дневна карантина за негова сметка.