fbpx ИТ Браншови организации са против вдигане на максималния осигурителен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

ИТ Браншови организации са против вдигане на максималния осигурителен

В специално писмо до медиите представителите на водещите браншови асоциации в областта на високите технологии изразяват своята позиция по Бюджет 2022. В него се казва:

"Във връзка с приетия Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. ние, представителите на водещите браншови асоциации в областта на високите технологии - Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии /AIBEST/, Българска асоциация по информационни технологии /БАИТ/, Българска асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/, Българска стартъп асоциация /БЕСКО/, Фондация "Клъстер информационни и комуникационни технологии" /ИКТ Клъстер/ и Българска работодателска асоциация иновативни технологии /БРАИТ/, изразяваме категоричната си позиция, че не подкрепяме решението за вдигане на максималния осигурителен праг на 3400 лв. от 1 април 2022 г. и в нито един момент не сме изразявали съгласие с това.

Смятаме, че преди да се взимат толкова важни решения, които засягат пряко високотехнологичната индустрия, е редно те да се обсъждат с бранша предварително, а не диалогът да стартира постфактум с очакването бизнесът да валидира вече взето решение от правителството. Въпреки че увеличението на максималния осигурителен доход за пореден път се прави без анализ, без оценка на въздействието и без никаква промяна в качеството на социалните услуги, за които ще се плаща
повече, ние ще продължим участието си в диалога за изработване на предвидим механизъм за изчисляване на максималния осигурителен доход в бъдеще.

Продължаваме да сме неотстъпчиви в настояването си да започнат сериозни реформи, свързани с постигане на по-висок ръст на икономиката и повишаване на доходите на работещите, съответно и повишаване на приходите в хазната. От ключово значение е, също така, по-голяма част от бизнеса да плаща коректно своите данъци и осигуровки, по примера на компаниите от сферата на информационните технологии, сектор, който е неоспорим символ на пълна прозрачност на приходите и разходите.

Увеличаването на задълженията към държавата именно за високотехнологичния сектор, който осигурява растежа, иновациите и цялостната дигитализация, е лош сигнал за бъдещето на българската икономика и устойчивостта на сектора, която апелираме да не се приема за даденост.