fbpx Български ученици участват на състезание за наука и инженерство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Български ученици участват на състезание за наука и инженерство

Трима гимназисти ще представят България тази година на най-голямото предуниверситетско състезание в света за наука и инженерство, Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF). Учениците ще се състезават с повече от 1600 гимназисти от 70 държави, региони и територии, за да демонстрират независими проучвания. Всяка година, 8 милиона ученици, които взимат участие в местни и регионални научни конкурси в афилиираната мрежа на Intel ISEF, си съперничат за възможността да участват на Intel ISEF и да се състезават за до $4 милиона под формата на награди и стипендии.

В цяла Европа Intel и Society for Science and the Public си сътрудничат с над 27 научни конкурса в 23 страни и цифрата се увеличава всяка година. Победителите от националните състезания получават възможността да представят държавите си на Intel ISEF в САЩ. Проектите на финалистите, които използват нови и усъвършенствани технологии, обхващат широка гама от дисциплини, които често се отнасят до проблеми, представляващи предизвикателство за учените от години и които могат да доведат до важни научни открития. Учениците ще представят изследователските си проекти пред панели от жури и пред голяма публика, като те се състезават за близо $4 милиона под формата на награди и стипендии. Победителите във всяка категория ще бъдат обявени на 16-ти май.