fbpx България ще работи за привличане на повече италиански инвеститори | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България ще работи за привличане на повече италиански инвеститори

Ще работим за засилване и развиване на търговско-икономическите отношения между България и Италия. Това заяви министърът на икономиката Емил  Караниколов  на среща с посланика на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди.

Министър Караниколов посочи, че Италия традиционно е един от нашите стратегически и високо ценени партньори. Министърът на икономиката счита, че евентуалното участие на  италиански предприятия в инфраструктурни проекти в страната ще допринесе за разширяване на добрите търговско-икономически отношения с Италианската Република.

По думите на посланик Балди италианските предприемачи  имат силно присъствие в България, като към момента са представени над 6000 италиански фирми  или такива със съвместно участие в страната, които създават около 50 000 работни места.

Двамата изразиха желание със съвместни усилия да бъдат привлечени нови инвестиции у нас, като това ще затвърди водещите позиции на Италия като ключов търговски партньор и сериозен инвеститор в България. Министър Караниколов изтъкна, че министерството на икономиката и правителството работят активно за решаване на проблема с работната сила в страната, както и за намаляване на административната тежест за бизнеса.

На срещата бе обсъдена  и възможността да бъде организиран  бизнес форум в България, на който да бъдат представени предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация за италианския бизнес.

За 2016 г. износът за Италия е в размер на 2 170.2 млн.евро ( 2-ро място в българския износ след Германия и ръст от 1.5% спрямо 2015 г.),а вносът от Италия е в размер на 2 067.5 млн.евро ( 3-то място в общия внос на България, с ръст от 3.6% спрямо 2015 г.). Общият двустранен стокообмен възлиза на 4 237.7 млн.евро бележейки ръст от 2.5% спрямо предходната 2015 г. Салдото за България е положително и възлиза на 102.7 млн.евро.