fbpx Намаляват с 50 на сто такса "тротарно право" и наеми в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Намаляват с 50 на сто такса "тротарно право" и наеми в София

С 50 на сто ще бъде намалена таксата “тротоарно право” за разполагане на маси и столове за консумация на открито в София. Това е една от мерките в подкрепа на бизнеса, които предлагат общинските съветници от ГЕРБ-СДС. Те представиха удължаване на облекченията пред представители на частния сектор в столицата. В срещата взе участие и зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров. Той подчерта, че от БХРА вече над година настояват за пакет за мерки за подпомагане на най-засегнатите представители на туристическия сектор – заведения, ресторанти, кафенета и хотели в София. Подобни облекчения от страна на Столична община са от жизненоважно значение за оцеляване на сектора, а и ще подпомогнат впоследствие бюджета на столицата, защото никой няма полза от евентуални фалити, подчерта Димитров.

Предвижда се новите мерки за подпомагане на бизнеса да влязат в сила до 1 октомври 2021 г. Освен намаляване наполовина на таксите за „тротоарно право“, общинските съветници предлагат още пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с кмета на Столична община, районни кметове или общински фирми за компании и бизнеси, които са преустановили изцяло дейността си.

От общината планират намаляване на дължимите обезщетения или наемни вноски за наематели или ползватели, които имат спад в оборота, като отстъпката ще е различна и ще зависи от намалението в приходите. При спад в оборота над 50 процента в сравнение с период на 2019 г., отстъпката се предвижда да е 50 процента. При спад в оборота между 20 и 50 процента в сравнение със същия период на 2019 г. отстъпката е предвидено да е 20 процента. За занаятчии фиксираната отстъпка ще е 50 процента, а за земеделските производители – 20 процента.

Предлага се също пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем за наемателите на обекти и имоти, намиращи се на територията на кооперативни пазари и цветни борси, в случай че са преустановили дейността си. Лицата, учредени преди 1 юни 2019 г., се ползват с фиксирана отстъпка от 20 процента.