fbpx Програмата „За жените в науката“ ще награди 3 дами с общо 15 000 евро | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Програмата „За жените в науката“ ще награди 3 дами с общо 15 000 евро

Сред най-престижните международни програми за насърчаване на научни таланти по целия свят е „За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО. В момента в България тече 13-ото издание на конкурса, което ще отличи трите най-талантливи жени учени в страната в сферата на природните науки със стипендия от по 5000 евро. До 31 март 2023 г. жени учени от цялата страна могат да подадат своята кандидатура по програмата, която трябва да включва авторска научна идея. Освен финансов стимул за научните таланти на България, наградите „За жените в науката“ целят също да насърчат развитието на научно-изследователската дейност в страната и да привлекат повече млади дами у нас да изберат кариера в сферата на науката.

За стипендиантската програма за 2023 г. могат да кандидатстват дами учени от цяла България. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение. 

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата.

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда от 2010 г. насам в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България. За тези 12 години програмата успя да се наложи като един от най-престижните научни конкурси в страната и да отличи 33 великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 165 000 евро. В края на ноември тази година бяха отличени стипендиантките по програмата за 2022 г. – доц. д-р Нина Кънева-Добревска, д-р Катерина Такова-Сакалийска и д-р Мая Жекова, за чиито проекти и кариера може да научите от специалната дигитална брошура за тях тук.

Всяка година кандидатурите по програмата се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи специалисти от научната гилдия в страната. Победителките за 2023 г. ще бъдат обявени на официална церемония, след която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска дейност в България. В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката (едва 33%* от учените в света са жени и само 3% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.