fbpx Доброволци събраха над 800 кг боклуци от Пирин | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Доброволци събраха над 800 кг боклуци от Пирин

Повече от 1,000 доброволци от цялата страна се включиха в кампанията „Пиринско Чистипланини“, за да спомогнат за опазването на Пирин. Акциите по почистването се проведоха през месец август и септември на различни локации в Пирин планина и в град Шумен. Благодарение на усилията на доброволците, бяха събрани общо 800 килограма отпадъци, сред които пластмасови бутилки и опаковки, картон, текстил, фасове, както и органичен и битов отпадък.

По данни на Националния статистически институт (НСИ), един човек в България генерирасредно по 1,2 кг отпадъци на ден*. Това означава, че общото количество отпадъци, събрани повреме на кампанията – 800 кг, се равнява на дневния отпадък на над 660 души. Събраните количества ще бъдат рециклирани и използвани за поставяне на пейки и облагородяването екопътеките в планините.

Като част от каузата, на 16-ти септември „Пиринско Чисти планини“ се включи и в популярната кампания на bTV „Да изчистим България заедно“. Общо 110 доброволци, сред които служители на Карлсберг България, техните семейства и приятели, чистиха на две паралелни локации – еко пътека Ролбан край Банско и местността „Кьошковете“ в град Шумен. Заедно те събраха около 300 кг отпадъци, с което допринесоха за общия резултат на кампанията – над половин тон боклук, събран за рециклиране. Доброволческата акция по почистване обедини хора на различна възраст, като най-малките участници бяха едва на 3 и 4 години, а най-възрастните – над 60 години.