fbpx VMware подкрепя Института за компютърни технологии INSAIT с грант от 1,5 милиона долара | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

VMware подкрепя Института за компютърни технологии INSAIT с грант от 1,5 милиона долара

Чрез своя фонд за академични партньорства и научни разработки (VMware University Research Fund), VMware ще подкрепи 10-годишното споразумение между швейцарските технологични университети ETH Zurich, EPFL и българското правителство.  Грантът в размер на 1,5 милиона щатски долара ще бъде инвестиран в привличане, както на преподаватели, сред които ще бъдат международни учени и изследователи, така и на докторанти в сферите на компютърните науки, системното инженерство, изкуствения интелект, киберсигурността, съхранението и преноса на данни.

Диана Стефанова, вицепрезидент регионална стратегия за развитие на VMware споделя: "Иновациите са ключов елемент в стратегията на VMware. С тази инвестиция ние затвърждаваме своя ангажимент към развитието на таланта в Централна и Източна Европа и изграждането на устойчива среда за научно-изследователска дейност и нови технологии".

В допълнение към финансовата подкрепа, екипът на VMware в България ще допринесе и с технологично ноу-хау чрез споделяне на своя опит  в сфери като облачни технологии, мрежова свързаност, компютърни изчисления и киберсигурност. Сътрудничеството между водещи учени и студенти, подкрепено от големи технологични компании, създава потенциал за революционни открития в изключително важни области като осигуряване на сигурност и поверителност в работата на изкуствения интелект, програмируеми мрежи и икономика на данните.

Рагу Рагурам, главен изпълнителен директор на VMware споделя: "Иновацията и таланта са тясно свързани. Като организация, построена върху култура на иновации, ние знаем колко е важно да се инвестира в развитието на уникални таланти и идеи. Партньорството с INSAIT е още един пример на глобалния ни ангажимент за развитие на технологични експерти. Това е особено релевантно за VMware в България, където работата на нашия развоен център е на световно ниво и за който ние продължаваме да привличаме най-добрите таланти в индустрията".

Фокусът на партньорството е върху създаването на таланти, конкурентни в цял свят. Изграждането на уникална технологична среда подпомага реализирането на съвместни изследвания в полза на цялата технологична екосистема.

Професор Мартин Вечев, идеолог и председател на борда на INSAIT, споделя: "Като глобален технологичен лидер, VMware разбира ключовата роля на инвестицията в таланти и създаването на достъпни възможности за развитие. Привличането и развитието на експерти на световно ниво подпомага и други важни процеси като демократизацията на науката и разрешаването на световни технологични предизвикателства."

Вече повече от 15 години, академичната програма на VMware подкрепя развитието на научно-изследователската дейност в университети и институти в САЩ и по света. Това ново партньорство ще подкрепи целите на института да привлече висококачествени специалисти, както и да създаде образователна програма на световно ниво. Дългосрочно това ще осигури още по-атрактивни и конкурентни кариерни възможности за младите таланти и ще има положителен ефект и върху икономическото и социално развитие на страната.