fbpx Летище Бургас е готово за ранен старт на Лято 2023 още в края на март | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Летище Бургас е готово за ранен старт на Лято 2023 още в края на март

Летище Бургас е готово за ранен старт на Лято 2023 още от края месец март, като очаква да обслужи редовни и чартърни полети от/до 10 дестинации от 6 държави.

През изминалата 2022 г. летището отбеляза ръст от 72% на пътниците спрямо 2021 г., което представлява общ брой от 1,63 милиона пътници. Бяха обслужени 12 293 полета, от които 5489 редовни и 5169 чартърни, като бяха изпълнени полетни програми на 50 авиокомпании до 85 дестинации. Важно е да се отбележи, че този ръст е постигнат, въпреки липсата на полети от Руската Федерация, Украйна и Беларус, които бяха сред основните пазари за морския аеропорт преди военния конфликт на украинска територия, започнал в началото на миналата година. 6 нови авиокомпании изпълниха полети от и до Летище Бургас и 2 нови маршрута бяха добавени към летищното портфолио – Анталия, Турция и Жельона Гора, Полша.

Заедно с това “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД”, собственик на концесията продължава да инвестира в инфраструктурата на Летище Бургас като инвестиционната програма за летището се изпълнява по план и график и в пълна съгласуваност с Министерство на транспорта на Република България.

От началото на концесията до края на 2022 г., повече от 103 млн. евро са били инвестирани в множество проекти за Летище Бургас. В настоящия генерален план в периода от 2022 до 2026 г. „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД планира да инвестира повече от 50 млн. евро за Рехабилитация на пистата; завършване на разширяването на перона и инсталиране на ново перонно осветление; започване на разширението на Терминал 2 „Заминаващи“ и др.