fbpx Nasekomo привлече инвестиции в размер на 8 милиона евро за роботизиране на биоконверсията на насекоми с помощта на AI | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Nasekomo привлече инвестиции в размер на 8 милиона евро за роботизиране на биоконверсията на насекоми с помощта на AI

Биотехнологичната компания Nasekomo успешно приключи кръг на финансиране от Серия А, осигурявайки 8 милиона евро капитал за растеж. Инвестицията на Invenio Partners, частен капиталов фонд, фокусиран върху региона на Югоизточна Европа, заедно с други частни инвеститори, идва само месец след стратегическото партньорство на Nasekomo със Siemens.

Nasekomo ще използва значителния капиталов ресурс, за да постави началото на изграждането на широка мрежа от авангардни фабрики за биоконверсия на насекоми, създадени чрез франчайз модел в цяла Европа, с поглед към други континенти в близко бъдеще. След индустриалния демонстрационен център на Nasekomo в близост до София, през 2025 г. компанията планира откриването на втора производствена база, като тя също ще бъде в България, в партньорство с местен предприемач.

Мисията на компанията е да играе централна роля в индустриализацията на отглеждането на насекоми за висококачествено производство на протеини, което ще отговори на глобалното търсене на протеини и на предизвикателствата с достъпа до храна и проблемите с устойчивостта в производството на фуражи.

Nasekomo е създадена през 2017 г. от серийните предприемачи Ксавие и Олга Марсенак и биолога Марк Болар с ангажимента за устойчив бизнес с положителна мисия. Основателите се стремят да бъдат пионери в патентовани роботизирани технологии, подпомагани от изкуствен интелект (AI), които да революционизират производството на фуражи чрез доставяне на по-висококачествен, устойчиво произведен протеин, съобразен с динамичните нужди на глобалното земеделие и животновъдство.