Автомобилният гигант Yazaki ще открие нов завод

Днес бе направена първа копка на Завод за асемблиране на кабелни инсталации за автомобили, който се очаква да заработи след една година в община Димитровград. Новото предприятие ще се стопанисва от японската компания Yazaki.

Стойността на инвестицията с включеното оборудване за производството ще възлиза на около 50 млн. евро, а с реализирането ѝ се очаква да бъдат разкрити над 3000 работни места.

От българска страна инвеститор и основен строител е „Хоризонт-Иванов“, която е вложила в проекта около 25 млн. лева. Светослав Богалински – директор „Бизнес развитие“ обяви, че подизпълнителите при строежа ще са фирми от региона, а пусковият период е само след година.

 

Новият завод ще произвежда кабелни инсталации за Mercedes-Benz. Директорът на „Язаки Европа“ Уран Заман, който пристигна в България специално за събитието обясни, че решението за инвестицията в Димитровград се дължи на добрите транспортни и инфраструктурни условия в региона и силните традиции в производството. Той подчерта, че подкрепата на местната власт и административният капацитет са наклонили везните към настоящия избор.

„Аз съм щастлив човек днес! Като кмет си давам ясно сметка, че за да се развива един град, хората в него трябва да имат сигурност и работни места. Днешната първа копка е резултат на тригодишни усилия от страна на местната власт, но развитието на пътната инфраструктура в Южна България безспорно помогна това да се случи.“, каза кметът на община Димитровград Иво Димов.

Заводът на „Язаки“ е най-голямата инвестиция в областта за последните 25 години.


 

Моля коментирайте