fbpx 127 български компании са получили финансиране от Европейската космическа агенция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

127 български компании са получили финансиране от Европейската космическа агенция

етикети

За период от 6 години 127 български компании са получили финансиране от Европейската космическа агенция. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на церемония „50 години България - космическа държава“, организирана от Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките. Събитието беше открито от президента на Република България Румен Радев, под чийто патронаж се провеждат честванията по случай годишнината.

От 2015 г. България има сключено споразумение с Европейската космическа агенция. До края на 2021 г. в тръжни процедури на Агенцията са участвали 127 фирми и се изпълняват 39 проекта на стойност над 12 млн. лева. Проектите са свързани с наблюдение на Земята, космическа наука и технологии, телекомуникации и др., стана ясно от изказването на икономическия министър.

„България може да се похвали с редица успехи в много сфери на науката. Със сигурност обаче космическите изследвания заемат челна позиция в този списък и са сред тези причини, които в определени моменти са направили така че светът да говори за България и българските учени“, подчерта министър Стоянов. Той поздрави всички допринесли за развитието на космическите изследвания в България. „Зная, че през изминалите пет десетилетия е имало върхове и спадове. Исторически успехи, но и огромни трудности. Половин век по-късно обаче категорично можем да кажем едно: България е една от държавите със сериозни постижения в тази област“, подчерта министър Никола Стоянов.

В официалното откриване участие взеха директорът на Института за космически изследвания и технологии към БАН проф. д-р Георги Желев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, командирът на Военновъздушните сили Димитър Петров, космонавтите Георги Иванов и Александър Александров, и др.