fbpx Пилотен проект ще изгради „Цифров двойник на града“ в столичния квартал Лозенец | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Пилотен проект ще изгради „Цифров двойник на града“ в столичния квартал Лозенец

Единственият по рода си институт за приложни изследвания в сферата на големите данни за Балканите и Източна Европа – GATE и Столична община подписаха споразумение за сътрудничество, част от „Стратегията за дигитална трансформация на София“. По време на събитие, излъчено в социалните мрежи, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, подписаха документа, чрез който двете страни ще могат да обменят опит, данни и технологични решения.

Един от пилотните проекти на института GATE, с който стартира сътрудничеството със Столична община е „Цифров двойник на града“. Проектът свързва реалния и виртуалния свят чрез постоянно събиране на данни от обкръжаващата ни среда и ги използва за моделиране на градските процеси и явления. Той се реализира като платформа, която освен управлението на данните, включва симулиране, анализ и визуализиране на различни сценарии, подпомагащи вземането на навременни и информирани решения. Пилотните сценарии, върху които работи екипът, са свързани с градското планиране, качеството на въздуха и анализа на соларния потенциал на сградите. Основна цел на платформата е да предостави инструмент за взаимодействие, проектиране, експериментиране и оптимизиране на града. Проектът на GATE се реализира на територията на район „Лозенец“ в София.

“Радвам се, че макар и онлайн можем да продължим да работим заедно за технологичното развитие на нашия град. Моето лично убеждение винаги е било, че научната общност е наш ключов партньор в работата ни за развитието на София. Убедена съм, че с общи усилия и съвместна работа на базата на науката, можем да променяме града си към по-добро. За мен партньорството между Столична община, Софийски университет и институт GATE е от изключителна важност за развитието на научноизследователския капацитет на града. Искрено Ви поздравявам за проекта и за създаването на Центъра за върхови научни постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект. Вярвам, че информацията е най-важното нещо за вземането на правилни решения. Чрез участието си в този проект, Столична община ще има възможност да получава анализ на различни данни, което ще ни помогне да вземаме правилни решения. Създаването на дигитален двойник би дало възможност за предварителен анализ на дейностите, свързани с транспорт, строителство, велосипедно и пешеходно движение, местата за засаждане на дървета и всичко останало, което би подобрило градската среда.” каза г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

„Цифровият двойник“ на града цели да подпомогне общините да вземат информирани решения, като прогнозира резултатите от тях. Той осигурява моделиране на сложни социално-икономически процеси и тестване на стратегии преди тяхното прилагане в реална среда, с което ще се повиши успеваемостта на планираните дейности и проекти, и ще се постигне устойчивост на резултатите.

“Подобни инициативи вече са реализирани в големи градове като Сингапур, Хелзинки, Амстердам и Берлин, което осигурява солидна основа от добри практики, които да следваме. Нашата амбиция е да помогнем за позиционирането на София сред тези градове, като стартираме със създаването на 3D модел на район „Лозенец“, представящ геометрията на обектите в него като сгради, пътна инфраструктура, зелени площи, релеф и др. В сферата на градското планиране, например, 3D моделът ще бъде използван за изследване на ефекта от построяване на нова сграда върху заобикалящата я среда. В комбинация с изчислителната динамика на флуидите той ще бъде приложен за симулиране на вятъра и движението на въздушните маси, с което ще бъде постигнато по-добро разбиране за това как замърсителите на въздуха се разпространяват в условията на града.“, разказа доц. д-р Десислава Петрова-Антонова, ръководител на научна група в институт GATE.

GATE разчита и на бизнеса да споделя данните, с които разполага за заобикалящата ни среда и инфраструктура, за да може „цифровият двойник“ на града да продължи да се развива и обогатява и по този начин да предложи по-прецизни модели, които да допринесат за подобряване на живота на  гражданите.