fbpx Над 100 000 души посетиха петото издание на Националния събор на овцевъдите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Над 100 000 души посетиха петото издание на Националния събор на овцевъдите

Над 100 000 души посетиха петото издание на Националния събор на овцевъдите

Над 100 000 души, сред които фермери от цялата страна и гости от 24 държави, посетиха петото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите в България. Събитието се проведе от 6 до 8 май край Петропавловския манастир до Лясковец и привлече с колоритна програма и много атракции хора от цялата страна. Метеорологичните условия и дъждовете не стреснаха дошлите да видят изложенията на занаяти, селскостопанска техника и оборудване за животновъдството, месни и млечни овчи и кози продукти, както и фермерските състезания през трите дни на Събора.

Над 55 занаятчии, 17 фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, 10 производители на местни и млечни овчи и кози продукти се представиха на Събора. „Нашата цел е да представим по достоен начин сектора овцевъдство, да мотивираме фермерите, да насърчим търсенето на качествени български храни и не на последно място, да съхраним и предадем на идващите поколения нашата етнокултура, съхранила ни като нация“, каза при откриването Симеон Караколев, председател на Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ) и организатор на Събора. „За нас, здравето на животните, бъдещето на фермерите и целия бранш са по-важни и затова за безопасността и сигурността на фермерите ще бъдат спазвани всички мерки на Агенцията по безопасност на храните. Убедени сме, че въпреки сложния момент Националният събор на овцевъдите ще представи атрактивно сектора, ще мотивира фермерите и техните семейства и ще се превърне в истински самобитен празник на народната ни култура и българщината“ подчерта Симеон Караколев.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов като председател на Националното сдружение на общините и кметицата на Лясковец Ивелина Гецова, в присъствието на дипломати от Беларус, Мароко, КНДР, Кувейт, Русия и Молдова и представители на браншови организации от 18 държави от Европа и Централна Азия, срязаха лентата за откриване на събитието. 

В рамките на Събора се проведе и кръгла маса за състоянието и перспективите в овцевъдството с участието на представители на браншови организации от 18 държави от Европа и Централна Азия. 

Заради наложените мерки за сигурност във връзка със заболяването нодуларен дерматит тази година на Събора нямаше изложения на овце и кози. Различните породи бяха представени алтернативно, чрез специализирана фотоизложба. Посетителите обаче видяха състезания на коне тежковози, изложения на Каракачанско куче, специализирана изложба на Българско овчарско куче и международна кинеложка изложба.

Съборът на овцевъдите в България е събитие единствено по рода и мащабите си не само в България, но и на Балканския полуостров и без аналог в Европа. То се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. 

Facebook коментари