fbpx Schneider Electric се обявява за ускоряване на решенията за нулев отпечатък | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Schneider Electric се обявява за ускоряване на решенията за нулев отпечатък

Светът е в състояние да ускори неотложни действия срещу климатичните промени и да намали наполовина емисиите на въглероден диоксид (CO2) до 2030 г. – според Schneider Electric, лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията и отличен като Най-устойчивата компания в света за 2021 г.  от организацията Corporate Knights. Давайки старт на Innovation Summit World Tour 2021, в своето обръщение Жан-Паскал Трикоар, президент и главен изпълнителен директор на Schneider Electric, се застъпва за осъществими стъпки към нулев въглероден отпечатък, залегнали в доклада “Императивите на 2030 г.: надпревара с времето”, изготвен от Института за изследване на устойчивостта към Schneider Electric.

Водещото годишно събитие на Schneider Electric Innovation Summit World Tour се откри с глобална дигитална конференция на 12 октомври и продължава със специализирани събития в редица държави до 12 ноември. С тази инициатива компанията ще насочи вниманието към глобалните климатични предизвикателства и ще консултира клиентите, партньорите, регулаторните органи и политиците за експресно намаляване на емисиите с цел декарбонизация на световната икономика през това решаващо десетилетие. Включилите се ще се запознаят с дигиталните и устойчиви иновации на Schneider Electric и ще научат повече за Електрическата енергия 4.0 и автоматизацията от следващо поколение.

Спешна необходимост за бързи действия към декарбонизация

Обръщението на Трикоар на Innovation Summit World Tour апелира към присъстващите да предприемат ключови мерки за декарбонизация и предлага собственото проучване на Schneider Electric като план-програма, която да задържи глобалното затопляне в рамките на траекторията от 1,5 градуса по Целзий. Този доклад излага необходимостта от намаляване на емисиите с 30-50 процента през настоящето десетилетие в сравнение с текущите нива. Ако се пропусне моментът, ще е практически невъзможно да се ограничи покачването на температурата до праг от 1,5 ° C, както е посочено от Междуправителствения панел за климатични промени.

Наред с продължаването на разговора за индустрията за бъдещето, който компанията води активно и у нас с инициативата „Стартирай 4.0“,  Schneider Electric слага на масата и темата Електрическа енергия 4.0: захранване на Новия електрически свят с умна зелена енергия.

Днес сме свидетели на конвергенцията на дигиталното и електрическото чрез софтуера. Електричеството прави енергията зелена и е най-вярната посока към декарбонизация. Дигиталното прави енергията умна, за да стимулира ефективността и да елиминира отпадъците. Именно тази връзка между традиционните електроразпределителни устройства и мрежи и дигиталното води до Електрическа енергия 4.0, горивото на Новия електрически свят. Това е най-бързият път към по-чиста, по-интелигентна и по-ефективна енергия. Светът вече е свикнал с концепцията за редуващите се индустриални революции и днес често говорим за Индустрия 4.0. По същия пример създаването на енергия и достъпът до нея минават през промени в годините и днес моделите поставят нуждата от това да мислим и обхванем темата през новата призма – Електрическа енергия 4.0.

Какви са предимствата на E4.0 за клиентите, партньорите и индустрията?

Електричеството е най-ефективната енергия (доказано тя е от 3 до 5 пъти по-ефективна от другите източници) и най-добрият вектор за декарбонизация (очаква се  електроенергията от възобновяеми източници да нарасне 6 пъти до 2040 г. и от 6% в момента да скочи до 40% през следващите 20 години). Електрическа енергия 4.0 осигурява измерими, устойчиви резултати чрез технологии, които вече съществуват.

Електрическа енергия 4.0 или комбинацията от електрическото и дигиталното, ще подхранва двупосочната децентрализирана енергийна мрежа на бъдещето. Потребителите и компаниите ще могат да генерират в изобилие своя собствена чиста енергия чрез възобновяеми източници и микрорешетки, за да я използват, съхраняват или дори продават на пазара.

Електрическа енергия 4.0 е гарант за бъдещето. Иновациите днес разчитат основно както на електроенергията, така и на дигиталната сфера: от устройствата, които правят живота ни по-добър, през онлайн работата у дома до електронната мобилност. А Schneider Electric допринася за промяната в света, като си поставя за цел да направи бизнес дейностите на своите клиенти и партньори по-устойчиви.