fbpx Уникална високотехнологична лаборатория в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Уникална високотехнологична лаборатория в България

 
Бойко Борисов, министър–председател на Република България и Ираван Хира, генерален директор на Хюлет–Пакард България, откриха уникална по рода си технологична лаборатория в България. В церемонията участваха и г-н Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Марси Рийс, посланик на Съединените щати в страната ни. Откриването на лабораторията е най-голямата инвестиция от този вид в Европа на американската компания.
Български академични институции като Технически университет – София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет и Софийска професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов” ще могат да използват технологичните ресурси на лабораторията за обучение на студенти и развитие на свои проекти. По този начин Хюлет-Пакард осигурява на българските студенти и ученици достъп до най-новите световни технологии и възможност да се развиват като специалисти.
 
Изграждана в продължение на повече от две години и на стойност над 10 милиона лева, лабораторията на Хюлет-Пакард e предназначена за симулиране на технологични и бизнес процеси и професионално усъвършенстване на експертите на компанията в България.
„Радвам се, че успяхме да осъществим този сложен проект. Признателен съм на екипа от български специалисти, благодарение на които от този момент българското образование ще може да използва най-високи технологични ресурси. Днес ние предоставяме най-новите технологии на ИТ специалистите в страната, за да черпят нови познания и да продължат да бъдат начело на иновациите в света.“, каза Теодор Хампарцумян, директор „Глобални отдалечени услуги“ в Хюлет-Пакард. „Тази инвестиция е поредният израз на доверието на Хюлет-Пакард към обслужване на клиенти преди почти 10 години, ние сме пионерът на
една водеща в момента в страната ни индустрия. От тогава ние не само открихме над 6 000 работни места, но и инвестирахме в изключителни технологични решения в България, каквато е и лабораторията открита
днес.“, заяви Ираван Хира, генерален директор на Хюлет-Пакард за България.
Изграждането на технологичната лаборатория на Хюлет-Пакард започва през 2012 г. на територията на Бизнес Парк София. Тя е разположена на площ от 300 м2 с окабеляване от 100 км и капацитет от 3600 машини.