fbpx Биткойни или злато? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Биткойни или злато?

В последното тримесечие на 2018 година световните фондови борси се сринаха с темпове, близки до тези през 2009 година, когато световната икономическа криза бе във вихъра си. Тази негативна корекция на пазарите бе перфектната проверка на тезата дали криптовалутите, начело с биткойн и етериум, могат да послужат като сигурно убежище за парите и спестяванията на хората и бизнесите. През 2017 и 2018 година криптовалутите бяха многократно наричани „дигитално злато“, а процесите, по-които се създават и търгуват криптовалутите, бяха сравнявани с тези на златото.
Всичко това сочи, че крипто света трябва да покачи стойността си през последните 3 месеца. Дали това се случи? Бързият отговор е – НЕ, коментират от Tavex. Единственото нещо, което качи стойността си през тези месеци, бе златото.

Основната причина, поради която прилика между биткойн и златото не съществува, е волатилността. Криптовалутите са почти напълно нерегулирани и като така силно волативни. Това ги прави непредсказуема инвестиция, която се крепи единствено на вярата на хората, че тези дигитални пари са ценни. Ако цената им трябваше да се базира единствено на сделките, които се извършват с тези криптовалути, то тяхната стойност би била значително по-ниска. В противовес на казаното, златото е много по-плавно в ценовите си движения. То е утвърдено от хилядолетия, като ценно средство за съхранение на стойност и макар и с по-бавни темпове, реагира стабилно в положителна посока, когато има криза на пазарите.

Цената на биткойните падна в поседните месеци на миналата година дори по-бързо от спада на индекса, докато златото, макар и с бавни темпове, качи стойността си. Корелацията в движението на индекса NASDAQ и на Bitcoin е 0.69, или иначе казано, в голям процент от случите, спадът на индекса води до спад на дигиталната валута. В същото време цената на златото се е покачила с 9.4%.
Поведението на играчите на пазара на криптовалутите е също много по-различно. Много от тях реагират спекулативно, т.е. купуват или продават, големи количества спрямо пикови движения на пазара. Това дългосрочно недоверие, кара Биткойна, а и целият пазар на криптовалути, да се влияе много повече от златото, което се търгува предимно като дългосрочен актив.