fbpx Фирмите ще продължат производство на продукти по стандатп "Стара планина" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фирмите ще продължат производство на продукти по стандатп "Стара планина"

Фирмите ще продължат производство на продукти по стандатп "Стара планина"

Наличие на соя бе открито в три от пробите на подправки и свинско месо, изпратени от НВМС за изследване в държавна акредитирана лаборатория в Германия. Наличието на следи от соя е установено по качествения метод PCR в подправки, влагани в продуктите на фирма “Сами - М” ЕООД и в замразена свинска плешка на “Лалов и Вачев” ЕООД.
По количествения метод ELISА, съдържание на соя в пробите от подправките и месото не е установено. Това означава, че количеството е под 0,7% и според ветеринарни експерти изключва възможността тя да е влагана умишлено. Проверките, извършени от инспекторите на ДВСК в четирите предприятия, не установиха конкретни несъответствия, включително и в официалния контрол, свързани с производството на продукти “Стара планина”. Бяха открити някои нарушения, свързани с технологичното оборудване и дребни пропуски при воденето на документацията по системите за самоконтрол.
По решение на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов фирмите няма да бъдат санкционирани заради наличието на следи от соя в продуктите им, тъй като соята не е влагана умишлено. Те ще могат да продължат производството на продукти по стандарта “Стара планина”, но при засилен контрол от страна на ДВСК.

Facebook коментари