fbpx Едрият германски фамилен бизнес оглежда България за инвестиции | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Едрият германски фамилен бизнес оглежда България за инвестиции

Делегация от близо 30 представители на водещи немски семейни компании в редица сектори като текстилна индустрия, селско стопанство, развитие на недвижими имоти, корпоративни инвестиции, производство на индустриални минерали, електротехника, хранително-вкусова промишленост, корабоплаване, химическа промишленост се срещнаха с са на посещение в България. Фондацията обединява над 400 крупни дружества от сферата на семейния бизнес в Германия, чийто среден оборот е около 1.4 млрд. евро, като всяка от тези компании има средно по 6000 работника.

Те се срещнаха с министърът на икономиката Лукарски, който очерта още предимствата на България като инвестиционна дестинация, която въпреки гео-политическата ситуация в региона, успява да запази макроикономическата си и финансова стабилност. „Това ни позволи през първата година и половина от управлението си да постигнем 23% увеличение в преките чуждестранни инвестиции, както и ръст от 3% на БВП, който надминава не само първоначалните прогнози, но и средните нива за Европа“, допълни той. Той изтъкна като предимства на страната ни най-ниските корпоративни данъци в ЕС, ниските оперативни разходи и наличието на квалифицирани кадри.

„Никога не сме имали посещение, към което да има толкова голям интерес. В делегацията са включени много сериозни компании. Някои се интересуват от инвестиции в България, други вече успешно оперират тук“, посочи изпълнителният директор на фондацията Щефан Хайдбредер. По негови думи нивото на представителство в делегацията е изключително високо, а посещението им в страната е добра възможност да се запознаят на място с условията за бизнес и инвестиции, както и с опита на българските семейни компании. „България е приятелски настроена страна. Виждаме, че има положително развитие и страната върви в правилната посока. Много компании, които доскоро не проявяваха интерес към България, сега обръщат поглед насам“, допълни Буркхард Шевен, управляващ съдружник в компания за недвижими имоти и инженерство, която стъпва на българския пазар през 2003 г. Конкретен интерес към реализиране на инвестиции у нас заявиха и представители на водеща немска семейна компания от сферата на високите технологии. Дружеството има около 1700 служителя и над 260 млн. евро. оборот, а в момента обмисля откриването на център за обслужване в България, за който търси 100 софтуерни разработчици.

На срещата бяха обсъдени конкретни съвместни инициативи между Министерство на икономиката и Фондацията за фамилен бизнес, които да създадат перспективи за привличане на нови инвестиции и за обмяна на опит между български семейни предприятия и техните аналози в Германия. За целта министър Лукарски и г-н Хайдбредер обсъдиха идеята за провеждане на международен форум, на който водещите в сферата на семейния бизнес страни като Германия и Австрия да представят своя опит в прилагането на политики в подкрепа на тези фирми и потенциала за тяхното приложение у нас. Друга идея е и съвместното разработване и реализиране на програма за обмен между бизнеса от двете страни.