fbpx Специалисти от различни сектори се пренасочват към ИТ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Специалисти от различни сектори се пренасочват към ИТ

Специалисти от различни области се преквалифицират и започват да търсят работа в сектор информационни технологии. По данни на Minds Technologies най-често желаещите да направят смяна на кариерата са на административни позиции, работят в кол-ценрове, полицията, логистици са или икономисти и финансисти.  От 6 месеца до една година отнема подготовката на кадър за влизане в сектора.

Най-често стартовите позиции са на т.нар. специалисти по качеството, които тестват програми и продукти. По-дълго е навлизането в самото програмиране на различни езици и не всеки от желаещите успява да се справи с преквалификацията в тази посока. 
България е най-добрата аутсорсинг дестинация в Европа за 2015г. според  класация на European Outsourcing Awards (Европейските аутсорсинг награди). Макар,че квалифицираните специалисти все още са недостатъчно, образователната ни система има принос за това челно място.

По данни на Агенцията за чуждестранни инвестиции отбелязваме ръст от 15% на завършилите IT специалности във висши учебни заведения за последните три години (2013-2016г.) Дългосрочната държавна стратегия за насърчаване обучението на софтуерни специалисти планира обучаването на 30 000 специалиста за 15 години. Планиран е и 80% ръст на приема във висши учебни заведения, които обучават кадри в сферата на IT.
Страната ни има и традиционно силно средно образование в областта на математиката и информатиката – до 2015г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал 55 златни, 102 сребърни, 101 бронзови медала и 8 почетни грамоти/

„Образованието и националната стратегия са от ключова роля дългосрочно да останем конкурентоспособни като аутсорсинг дестинация, междувременно компаниите инвестират в обучение и преквалификация на кадри. Има много сектори, в които перспективите за развитие намаляват и е нормално служителите да се пеориентират. Ние стратираме специални програми, които да им помогнат в този процес.“ коментира Петър Данчев, управител на Minds Technologies.